Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, RYDS KLOCKARGÅRD 2:1 ÖSTRA RYDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖSTRA RYDS KYRKOGÅRD, ÖSTRA RYDS KYRKA
12/19/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkapellet och kyrkogården tillsammans med de fd skolbyggnaderna och ett ålderdomligt uthus utgör ett sockencentrum med lång kontinuitet som viktig samlingspunkt för ett större område.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Östra Ryds kyrka tillhör de medeltida kyrkor som blev kraftigt om- eller tillbyggda i samband med den stora befolkningstillväxten under 1700- och 1800-talet. Kyrkan har dock behållit sin medeltida planform samt större delen av ytterväggarna. Murverket med spår av muröppningar bär på värdefull information om medeltidens byggnadsteknik. Kyrkan har i sin helhet en välbevarad rokokokaraktär med nyklassicistiska inslag. Exteriören karaktäriseras av det brutna, valmade takfallet, den spritputsade fasaden, tornets svängda huv och de symmetriskt placerade stickbågiga fönsteröppningarna. Kyrkorummet är rymligt men dunkelt, och präglas av det obehandlade brädgolvet, takets trätunnvalv, de väggfasta bänkkvarteren samt de bevarade korbänkarna. Inredningen har tillkommit successivt och speglar kyrkans olika tidsskikt såsom dopfuntarna från 1300- och 1600-talet, predikstolen och altarringen från 1700-talet och altartavlan från 1800-talet. På läktaren har ålderdomliga läktarbänkar på gradänger bevarats med mycket patina och bidrar tillsammans med 1777 års orgel och bälghus till en ålderdomlig stämning. Orgeln med dess välbevarade 1700-talsfasad har en klangbild som motsvarar barockens ideal, och är den enda kvarvarande orgeln av orgelbyggaren Lars Strömblad. I kyrkan finns också ålderdomliga och intressanta inslag bevarade såsom gravhällar från 1600- och 1700-talet, fragmentariskt kalkmåleri av renässanskaraktär samt de återanvända brädorna med grisaillemåleri från 1600-talet som finns i tornet.

Sammanfattning
" Den medeltida kyrkans planform och stora delar av dess yttermurar är intakta och det bevarade murverket och muröppningar är viktiga historiska dokument som kan berätta om kyrkans tidiga historia.

" Kyrkan har en välbevarad rokokokaraktär med nyklassicistiska inslag.

" På läktaren har ålderdomliga läktarbänkar på gradänger bevarats med mycket patina och bidrar tillsammans med orgel och bälghus till en ålderdomlig stämning Orgeln med dess välbevarade 1700-talsfasad har en klangbild som motsvarar barockens ideal, och är den enda kvarvarande orgeln av orgelbyggaren Lars Strömblad.

" Inredningen har tillkommit successivt och speglar kyrkans olika tidsskikt och tillsammans med ålderdomliga inslag såsom kalkmålerifragment av renässanskaraktär, återanvända brädor med grisaillemåleri från 1600-talet samt gravhällar visar det på en lång historisk kontinuitet.