Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Haninge kn, UTÖ KYRKA 1:1 UTÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

UTÖ KYRKA
1/1/06
Motivering
Den stora stenkyrkan utgör ett ovanligt inslag i skärgården. Utö kyrka står som ett monument över öns blomstringstid vid 1800-talets mitt då gruvdriften på ön var i full gång. Exteriört är kyrkan välbevarad sedan den stod klar 1850. Den är stramt nyklassicistisk.

Interiört ger kyrkan ett ljust och enkelt intryck. Konsolerna som bär upp takkonstruktionen under trätunnvalvet, listverken samt den grunda altarnischen är tydliga nyklassicistiska spår från kyrkans byggnadstid. Även bänkinredningen och predikstolen härrör från kyrkans nybyggnad. Trätunnvalvet från 1946 präglar även det interiören.

Predikstolens målningar samt predellan är utförda av Erik Stenholm 1964 och utgör väl synliga årsringar. I övrigt präglas kyrkorummet till stor del av en restaurering 2000. Bänkinredningens lasurmålning i pastellfärger, den grönblå gångmattan samt de längst bak i kyrkorummet stående ljusa trämöblerna är sentida inslag som påverkar intrycket av interiören.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
· Utö kyrka är exteriört välbevarad sedan byggnadstiden och utgör ett välkänt landmärke i Kyrkviken
· gjutjärnskonsolerna, den grunda altarnischen, predikstolen, bänkinredningen samt läktarbarriären är bevarade delar av den ursprungliga interiören som är betydelsefulla för förståelsen av kyrkans byggnadshistoria
· altartavlan från 1850 har hängt i altarnischen sedan kyrkans nybyggnad
· orgeln, med både verk och fasad, är unik då den anses vara den äldst bevarade i Södermanland och ur kulturhistorisk synpunkt anses vara en av de värdefullaste i länet
· målningen i sakristian vilken föreställer fru Brita Grips stamträd
· kyrkan bevarar ett flertal äldre textilier av vilka två medeltida mässhakar kan nämnas.