Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kumla kn, KUMLA KYRKA 1 KUMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

KUMLA KYRKA
1/29/08
Motivering
KYRKOMILJÖN - Kumla kyrka är belägen längs en gammal färdväg på en rullstensås norr om radbyn Kumla by, som på ömse sidor är omgiven av slättbygd. Här har tidigt funnits ett administrativt centrum. I området söder om kyrkan ligger flera av de byggnader som hör en kyrkomiljö till; prästgård med pastorsexpedition, ett äldre församlingshem som tidigare använts som skola m.m., ett nyare församlingshem, kyrkstallar och kyrkskola i tegel från 1900. Kyrkomiljön och radbyn är av riksintresse för kulturmiljövården.

Strax nordost om Kumla kyrka och kyrkomiljö ligger Kumla stad. När järnvägen år 1862 fick en hållplats i området kom nuvarande Kumla stad att utvecklas med utgångspunkt från stationsområdet. Särskilt betydelsefull för Kumlas utveckling har skoindustrin varit.

KYRKOANLÄGGNINGEN - Kumla kyrka är belägen på en ås och omges av kyrkogård i samtliga väderstreck. Strax väster om kyrkan löper en äldre landsväg mellan Kumla och Hallsberg. Den stora kyrkogården är utvidgad i flera etapper vid olika tidpunkter. Väster om landsvägen skedde en utvidgning på 1920-talet. Från landsvägen leder en ramp upp till kyrkan och kyrkogården.

De äldre delarna av kyrkogården kantas av en murad stödmur av huggen kalksten och smidesräcke. Innanför räcket löper en äldre trädkrans som i söder och norr bildar en allé upp mot kyrkans entréer. Västra entrén har grindstolpar av huggen granit, grindarna är borttagna. Södra entrén är placerad i axel med södra kyrkporten och har grindstolpar lika västra entrén. Gångsystemet är omfattande och gångarna är belagda med i huvudsak asfalt men även kalkstensplattor samt gatsten förekommer som beläggning. Övriga ytor är gräsbevuxna. Längs de flesta gångar på de äldre delarna av kyrkogården löper alléer av träd. På östra delen av kyrkogården finns en hamlad allé och gravkvarteren omgärdas av planterade häckar.

Kyrkogården är kraftigt utvidgad åt öster. Närmast kyrkan bildar åsryggen en markant sluttning ner mot de lägre liggande östra delarna av kyrkogården. Strax öster om kyrkan byggs under 2008 en ny kransgård. Här finns också ett område med urngravar och en minneslund. I åssluttningen, strax öster om kyrkans östra gavel, finns ett bisättningsrum uppfört i huggen kalksten med ett flackt och delvis valvformat tak klätt med kopparplåt, uppfört 1971.

Det finns ett stort antal äldre och stora gravvårdar söder om kyrkan som kantas med staket av järn, sten eller kantkedjor. Norr om kyrkan finns äldre gravvårdar uppblandade med nya.

I stödmuren mot den norra delen av den äldre kyrkogården finns ett kolumbarium. På västra kyrkogården finns en mindre byggnad som i dag fungerar som ekonomibyggnad.


KYRKAN – Under 1100-talet uppfördes i Kumla en liten romansk kyrka, som i etapper utbyggdes under medeltiden till en stor tvåskeppig kyrka. Denna kyrka revs 1828.

År 1829-35 uppfördes, på samma plats, en stor nyklassicistisk kyrka, med långt rektangulärt långhus, inbyggd absid i öster, indraget torn i väster samt ett dominerande entréparti i tornet i klassicistisk stil, format som en tempelgavel. Kyrkan ritades av Axel Nyström.

År 1968 drabbades kyrkan av en förödande brand, då endast ytterväggarna och tornet stod kvar.

Under åren 1971-72 återuppfördes kyrkan under ledning av arkitekt Jerk Alton. Exteriören bibehölls medan interiören omgestaltades helt och hållet.

Den gamla kyrkans grundstruktur bevarades med koret, ett högre mittskepp med tunnvalv och två lägre sidoskepp, uppburna av pelare. Inredningen utformades enhetligt och medvetet av arkitekten Jerk Alton i enlighet med moderna liturgiska krav. Interiören försågs med en omfattande konstnärlig gestaltning främst av konstnären Pär Andersson. Mest framträdande är kormålningen som täcker hela korväggen och korabsiden. Genomgående för målningarna är ett grönskande lövverk som från koret breder ut sig över bland annat orgel, predikstol och läktarbarriär.


KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING– Den rikt artikulerade fasaden med huggna kalk- och sandstens portaler samt lanterninförsett torn är mycket välbevarad.

Dominerande för kyrkorummet är korets al frescomålning av konstnären Pär Andersson som tillsammans med övrig inredning ger ett väl sammanhållet kyrkorum.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan med kyrkogård och omgivande bebyggelse utgör ett samlat sockencentrum.

- Kyrkans välbevarade nyklassicistiska exteriör med rikt artikulerade fasader.

- Den år 1971-72 helt förnyade kyrkorummet är ovanligt medvetet och genomgående arkitektoniskt och konstnärligt gestaltat.

- De medeltida inmurade stendetaljerna erinrar om den intressanta medeltida kyrkan.