Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristianstad kn, EVERÖD 65:1 EVERÖDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

everöds kyrka, EVERÖDS KYRKA
7/16/21
Motivering
Kyrkan och kyrkogården med sin vitputsade mur utgör tillsammans med den ovanligt välbevarade prästgårdsanläggningen och de olika vägsträckningarna ett äldre sockencentrum med stora kulturhistoriska värden. Kyrkogården har bevarat en äldre karaktär med fantasifullt utformade smidesgrindar, trädrader och en stor del äldre gravvårdar.

Everöds kyrka har i stort behållit sin medeltida form med långhus, smalare kor med absid samt brett västtorn. Det breda västtornet tillhör en speciell kategori torn som återfinns i Skånes sydöstra del med oklar funktion, men som brukar förknippas med den tidigmedeltida aristokratin. Såväl tornet med sitt trapptorn som långhus och kor med absid har bevarade medeltida murar, fönsteröppningar och kvarvarande och återanvända takstolskonstruktioner av ek. Tornets ljudöppningar är ursprungliga och på långhusets norra sida finns även delar av en medeltida fönsterkarm av ek bevarad. På triumfbågeväggen över valven finns delar av de romanska målningarna bevarade, vilka sannolikt är i ursprungligt skick. Mot den norra fasaden är även ett flertal gravhällar uppsatta, som utgör ett intressant exempel på exponering av äldre gravhällar.

Interiören präglas av flera tidsskikt, men har behållit en medeltida form med kryssvalv, bevarad triumfbåge, romanska kalkmålningar framställande bland annat två ärkebiskopar och korets och absidens murnischer samt spår efter sidoaltare och tornbåge.

Korsarmen eller nykyrkan, uppförd 1754, vittnar om socknens befolkningsökning och behov av mer plats i kyrkan. Den är mycket välbevarad med innerdörrar, bänkinredning, läktare med gradänger och bänkar samt norra väggens draperimålningar. Den 1954–1955 framskrapad färgställningen och bänkluckornas bemålning och rokokobeslag förstärker 1700-talskaraktären. Även långhusets bänkinredning med luckor och gavlar i renässans är ovanligt välbevarad med raka ryggar, fristående fotstöd och väggpanel.

Den fasta inredningen med predikstol, altaruppsats med äldre mittparti med en Golgatascen och altaret med bevarade äldre färgskikt är av hög konstnärlig kvalitet. Dopfunten av trä med bland annat bevarad doptavla är ovanlig med sina skurna dopscener och framskrapad originalmålning. Bland övriga inventarier bör epitafiet och Series Pastorums nämnas.