Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örkelljunga kn, ÖRKELLJUNGA 2:2 ÖRKELLJUNGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

Örkelljunga kyrka, ÖRKELLJUNGA KYRKA
12/5/16
Motivering
Kulturhistorisk karaktärisering
I kyrkans närhet ligger prästgård och Kyrkskola som visar på äldre tiders sockencentra. Kyrkan ligger vackert belägen på en höjd ovanför Prästasjön. Kyrkogården är helt grässådd med äldre stenar närmast kyrkan.

Kyrkan är en korskyrka med torn i väster, kor med absid i öster och breda korsarmar åt norr och söder. Örkelljungas ursprungliga kyrka uppfördes troligen i slutet av 1200-talet men endast delar av koret finns kvar från medeltiden. Kyrkan har senare byggts till i etapper. Långhusförlängningen med tornet byggdes 1782 och korsarmarna 1805 respektive 1846. Absiden uppfördes 1955 på platsen för den medeltida absiden. Kyrkan är byggd av gråsten och tegel, putsad och vitkalkad. Taken är belagda med tegel,
koppar och spån. Utformningen med trekantsgavlar, portaler och lunettfönster är typiska för klassicism. Fönstren är rundbågiga träfönster.
Tornet, som rider på långhuset, har en timrad konstruktion och är klätt med tjärade spån. Dess utformning är ovanlig för Skåne men visar på Örkelljungas läge i skogsbygden och skogens stora betydelse. Kanske också på knappa resurser eftersom ett trätorn var billigare än ett murat torn. Även östra Karups kyrka har ett torn klätt med spån. Tornet är det mest karaktäristiska och speciella med Örkelljunga kyrka.
Kyrkan har bevarat sitt utseende exteriört sedan 1846 förutom byte av takmaterial. Välbevarade dörrar och fönster från 1782 och 1846 har värde.

Kyrkorummet är stort, ljust och enkelt. Planformen är kvar sen 1846 med spegelsymmetri med de två breda korsarmarna. Taken är välvda med vita tunnvalv.
Interiören speglar många olika tidsskikt, främst de renoveringar som gjordes 1875, 1928 och 1966. Det vackra tegelgolvet från 1875 i olika nyanser och patina ger mycket karaktär åt rummet. Bänkar och altarring är från 1928, predikstolen tillkom 1966. Färgsättningen på de slutna bänkarna i ljusblått och målningarna på de tre läktarbarriärerna tillkom 1966 och präglar rummet. Målningarna är utförda av David
Ralson (1895-1984) som började som reklamtecknare men från 1953 utförde flera kyrkomålningar. I Örkelljunga utförde han även predikstolens bilder och en tredelad relief på väggen. Bilderna på läktarna är enkla, tydliga bibliska bilder, alla i samma färgställning.
Altartavlans bild av konstnär Pär Siegård från 1929 skildrar Getsemane med ett dramatiskt spel mellan mörker och ljus.

Bland kyrkans äldsta inventarier märks dopfunten och klockan som sannolikt är från kyrkans tillkomsttid Klockan från 1200-talet är bland de äldsta klockorna i bruk i Sverige och därmed mycket ovanlig. Klockans slanka form skiljer sig från senare tiders klockor. Även i Barsebäck finns en klocka från 1200-talet. Kalken från 1400-talet är sällsynt.