Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skellefteå kn, MISSENTRÄSK 2:21 BÖNHUSMILJÖN I MISSENTRÄSK

 Anläggning - Värdering

Bönhusmiljön i Missenträsk
1/15/16
Motivering
Väckelserörelsen i Västerbottens län var utbredd och bönhus eller missionshus fanns under första delen av 1900-talet så gott som i varje by. Bönhusen utgör både en viktig del av länets byggnadshistoria och i länets kulturmiljöprofil och är en betydelsefull pusselbit i förståelsen av den västerbottniska folksjälen.
Bönhusmiljön i Missenträsk har sin bakgrund i den västerbottniska landsbygdens gleshet och de långa avstånden mellan kyrkorna. Den speglar byns och tidsandans gemensamma engagemang för religiös samvaro och föreningsliv. Den är också ett uttryck för byns sociala förhållanden med kopplingar till skol- och söndagsskoleverksamhet, daghemsverksamhet samt övrigt föreningsliv i byn. I huset har såväl världsliga möten som bönemöten förekommit.
Bönhusmiljön i Missenträsk är med sin gestaltning och bakgrund mycket representativ för bönhustraditionen i Västerbotten och är en miljö som i hög grad uppfyller de kriterier som Länsstyrelsen har ställt upp för målsättningen att skydda och vårda en sådan i Västerbotten (se nedan under Redogörelse för ärendet).
Bönhuset och uthuset med tillhörande tomt tillkom under 1930-talet, vid den tid då de flesta bönhus uppfördes i länet. Byggnaderna är uppförda av Missenträsk bönhusförening, specifikt som bönhus, i ekumenisk anda där de flesta religiösa samfund var välkomna att delta och hålla gudstjänst (så kallat byabönhus). Fastigheten ägs fortfarande av den bönhusförening som uppförde det och används numera mer för bygemensamma aktiviteter än som bönhus.
Miljön är intakt sedan tillkomsttiden och har genomgått mycket få förändringar fram till idag. Kontinuiteten som bönhus alltsedan tillkomsten är likaså betydelsefull.
Fysiska uttryck för byggnadernas och områdets kulturhistoriska värden är:
- Byggnadernas enkla, sparsmakade och oförändrade karaktär.
- Byggnadernas tidstypiska konstruktioner, planlösningar, material- och kulörval samt inredningsdetaljer.
- Bönhusets invändiga prägel, kännetecknad av andlighet och värdighet.
- Den naturpräglade, anspråkslösa tomten.
- Helhetsmiljön, i allt väsentligt bevarad från tillkomsttiden.
Källa: Byggnadsminnesförklaring, 2016-01-15, Länsstyrelsen Västerbotten.