Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESKILSTUNA GILLBERGA KYRKA 1:1 - husnr 2, GILLBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GILLBERGA KYRKA (akt.)
2007-09-13
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Gillberga kyrka består av ett enskeppigt långhus med kor i öster, korsarmar åt norr och söder, torn i väster, vapenhus i söder, värmekammare i söder mellan vapenhus och södra korsarmen, samt sakristia i norr. Södra korsarmen byggdes ursprungligen som ett gravkor.

TAK – Taket på långhuset är ett sadeltak med avvalmad gavelspets mot öster. Värmekammaren och sakristian har ett pulpettak, övriga takfall är sadeltak. Takfallen är täckta av spån med nockås och trappgavlar avtäckta med svartmålad plåt. Plåtavtäckning finns även på sakristian och värmekammaren. Takfallen är försedda med hängrännor och stuprör med böjda knän i svart kulör, tornets är dock vitmålade.

FASAD – Fasaderna är spritputsade och vitkalkade med slätputsade hörn-, dörr- och fönsteromfattningar. Den murade naturstenssockeln är synlig. Utefter norra murarna på tornet, långhuset och norra korsarmen är en gjutning på sockeln synlig. Fasaderna är försedda med trappgavlar, vilka markeras med en förhöjd slätputs i fasaderna. Korsarmarnas fasader har ett slätputsat kors utsparat i spritputsen. Södra korsarmen har synliga vitmålade ankarslutar och dragband av järn. Vapenhusets södra fasad har ett slätputsat förhöjt kors.

Tornet har två horisontella band i tornets övre del och slätputsade blinderingar i form av kors och rundbågar på dess gavlar. Takfoten är slät och profilerad. På vapenhusets västra fasad är en gravhäll avsedd för Elisabet Michelsdotter död 1670 fastkramlad, sedan mitten av 1800-talet trasig i delar.

FÖNSTER – Fönsteröppningarna på långhuset och korsarmarna är rundbågiga med slätputsade smygar. Solbänkarna är av svartmålad plåt i småplåtsformat. I öppningarna sitter blyspröjsade och brunmålade träbågar. I den övre rundade delen är blyspröjsen bågformad. Stormjärnen är svartmålade.

Korets södra fönster består av sex lufter. De blyspröjsade träbågarna är brunmålade och har samma form som långhusets. I korets övriga väggar är fönsteröppningarna igensatta, där nischen istället är slätputsad.

Ett litet blyspröjsat romanskt fönster finns i södra långhusmuren i en slätputsad nisch, ovanför vapenhusets takfall.

Korsarmarna har två höga och smala fönsteröppningar i gavelröstet.

Sakristian har två raka kopplade brunmålade spröjsade träbågar.

Tornet har ett fönster i västra muren. Fönsterbågen är brunmålad med ett svart järngaller framför. Solbänken är av svartmålad plåt.

PORTAR – Kyrkans sydentré i vapenhuset har en slätputsad tvåsprångig portal och spetsbågig öppning med inåtgående pardörrar. Dörrarna är bräddörrar där dörrbladen har profilerad mönsterlagd trätjärad panel.

En portal i korets södra fasad utgör ingången till korets källare. En grusad sluttande ramp leder ned mot ingången. På sidorna är murade naturstensmurar, som är täckta med kalkstensplattor. Portalen är utförd i gustaviansk stil, gjord av gotländsk sandsten, med pilastrar, ett plåtavtäckt entablement och lagerkransdekorationer ovanför öppningen. Den korgbågiga pardörren är brunmålad. Varje dörrblad är försett med tre fyllningar.

Tornet har rundbågiga ljudluckor i varje väderstreck. Luckorna är klädda med horisontell panel och tjärade.