Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM HÄVRINGE 1 - husnr 2, KÄRRTORPS GYMNASIUM

 Byggnad - Beskrivning

KÄRRTORPS GYMNASIUM (akt.)
2005-01-26
Exteriörbeskrivning
Åtta byggnadskroppar förenade till en sammanhängande helhet och littererade B och framåt. E är huvudbyggnad med huvudentré. H är köksbyggnad och G är inredd med två lägenheter. F innehåller matsal och uppehållsrum. Övervägande delen av fasaderna är slätputsade och avfärgade i ljusa kulörer.

C - byggnadskroppen längst i väster, är beigeputsad, tre våningar hög med indragen och plåtinklädd översta del. Fönsterbröstningarna mot väster och öster är klädda med grå plåt. Fönstren är tvåluftsfönster med förskjuten mittpost. Gaveln mot söder är fönsterlös och försedd med klocka. Norra gaveln är vitmålad och försedd med enluftsfönster.

D - har grön norrfasad indelad med beige lister. Den tre våningar höga fasaden är helt ihopbyggd med C och har stora fönsterpartier. Trapphusfönstren längst i öster är utbytta mot aluminiumpartier och samma typ av aluminiumpartier täcker bottenvåningen i byggnaden E:s bottenvåning mot norr. Mot söder har byggnaden D beige fasad med enluftsfönster och franska balkonger med svarta smidesräcken.

E - har på norrsidan grå fasader och tvåluftsfönster med förskjuten mittpost. Övergången till auladelen förmedlas av en svängd byggnadskropp. Mot skolgården har E indragen bottenvåning klädd med rött fasadtegel. då byggnaden här vilar på runda betongpelare bildas en loggia. I gaveln mot väster finns utsmyckning i form av geomertiska ritsar i putsen och glasbetong. Huvudfasadens tre våningar ovan teglet är vitputsade och har fönsterband. Huvudentrén är placerad längst i öster under skärmtak.

Aulabyggnaden utgör yttersta utpost mot öster och har fönsterlös gavel däråt. Mot norr sitter höga ursprungliga aluminiumfönster mellan betongpelare. Upp mot takfot finns ett band av korrugerad eternit. Söderväggen är sluten men har fönsterband i den övre delen.

Byggnad F i två plan löper ut vinkelrätt från huvudentrén. I bottenvåningens fönsterbröstningar återfinns klinker. Fyrluftsfönster med olika indelning rytmiserar fasaden. En stor ursprunglig balkong med svart smidespinnräcke kragar ut mot väster. Mellan byggnad F och G ligger en indragen ursprunglig port av teak med glasade partier och överljus.

G har vita fasader, en- och tvåluftsfönster och inrymmer två lägenheter, en per plan där bottenvåningens lägenhet har uteplats i söder och det övre planets har en halvt indragen balkong med ursprungligt smidesräcke med plåtrör.

Köksbyggnaden i ett plan och källare har fasader av rött tegel och fönsterband.

B skjuter ut mot sydväst från E. Den långsmala klassrumsbyggnaden är tre våningar hög och ljust gul med rött tegel i bottenvåningens fönsterbröstningar. Uppglasat trapphus i sydligaste hörnet med vertikalt betonade fönster och gracil järnklocka. Mot söder löper fönsterband längs fasaderna och det sydvästra hörnet har indragen bottenvåning och västra gaveln har ett uppglasat trapphus. Norra fasaden har enluftsfönster och svarta smidesräcken likt byggnad D:s söderfasad.

SOCKEL- refflad, omålad gjuten betong

ENTRÉER- Samtliga entréer vid sidan av den till hus F/G utbytta till bruneloxerad aluminium.

FÖNSTER - Fönstren är inplåtade med vitlackerad plåt. Större fönsterpartier och trapphusfönster har i hög utsträckning bytts mot aluminiumprofiler.