Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HJO MOFALLA KYRKA 1:1 - husnr 1, MOFALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MOFALLA KYRKA (akt.)
2004-02-04
Exteriörbeskrivning
MOFALLA KYRKA - Timmerkyrkan består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakslutet kor i öster. Långhusets äldsta del östra del är sannolikt senmedeltida och den yngre västra från 1730. Koret tillkom 1845. I väster är ett sannolikt senmedeltida vapenhus (flyttat från sydporten) och norr om koret en sakristia, sannolikt från 1845.
FASAD - Timmerstommen är klädd med vitmålad lockpanel som i söder och på gavlarna sannolikt är ursprunglig från 1730. Vid sitt besök 1908 berömde överintendentsämbetets arkitekt Torben Grut panelen sålunda: "den förträffliga behandling af hvitmålade stående profilerade brädor på lock som tillhör vår barocktid". Vid den murade sockeln avslutas panelen med en vattenbräda. På nord- respektive sydfasadens mittparti syns ett par försträvningar av stående bjälkar vilka är förankrade med dragjärn som går igenom väggen till motsvarande försträvningar på innerväggen. På långhusets västgavel syns över vapenhustaket ytterligare två försträvningar. På långhusets nordsida sitter tre stycken moderna vita metallarmaturer.
PORT - I vapenhuset sitter en port som utgörs av en rak pardörr med överljus. Porten är från 1953 och har en fiskbenspanel med handsmidda nitar. Dörringen av järn sitter på en korsformad platta. Handtaget har en rektangulär nyckelplatta. Fodret och porten är mörkt betsade. Ovanför porten sitter en modern armatur. Sydporten utgörs av en rak pardörr från 1700-talet med fiskbenspanel, vilken är täckmålad i mörkbrunt. Framför båda portalerna är kalkstenshällar från 1953.
FÖNSTER - Långhus och kor har rektangulära fönster från 1953 med mittpost och två öppningsbara lufter. Rutorna av antikglas är tolv per luft och inramas av träspröjs. Bågar och spröjs är målade med en mörkbrun färg, liksom brädfodringen. Västgaveln har i höjd med läktaren två fönster i samma utförande som dessa, fast med åtta rutor per luft. Västportens överljus utgörs av ett liggande fönster med enkel luft och sju rutor av färgat antikglas i betsat träspröjs. Sakristian har ett kvadratiskt fönster i öster och ett i väster. Dessa härrör från 1800-talet och har mittpost med två lufter, vilka har sex rutor var i träspröjs. Glasrutorna är handblåsta. Bemålningen är samma som på långhus- och korfönstren.
TAK - Långhusets tak är ett valmat sadeltak med ett centralt placerat smideskors som är prytt med gyllene kulor i ändarna. Sin nuvarande helt valmade form och utsmyckning fick det 1953. Vapenhuset och sakristian har sadeltak. Vindskivor och takfötter är av trä och tjärade. Taktäckningen är på alla byggnadskroppar tjärat spån, lagt 1953.