Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅNGE FRÄNSTA 6:1 - husnr 3, TORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORPS KYRKA (akt.)
2005-12-31
Exteriörbeskrivning
Rektangulärt långhus med kortare och bredare korsarmar än godkänd ritning anger. Kor och torn i öster samt sakristia i tornfoten. Delvis indragna trapptorn på ömse sidor om tornet. Ingång på västgaveln och i södra korsarmen.

1925 upptogs en separat entréingång i nordöstra vinkeln mellan kor och sakristia samt en ursprunglig ingång till torntrappan.

Materialet är gråsten med tegel i valv, fönster- och dörromfattningar. Utskjutande putsad sockel, grå målning. Ventilationsluckor i svartmålad gjutjärn från Lindebergs verkstäder i Sundsvall. Fasaderna är slätputsade, vit målning. Den klassicistiska prägeln är tydlig i både stramheten och den vitmålade fasaden. Detaljerna är visserligen nedtonade, som det sena 1700-talet föredrog, men fasadschemat visar en svagt förkroppad hörnlisen som utformats som gränsinramning även för fyllningar där fönstren infogats.

Profilerad putsad och vitmålad takfot som dragits vidare runt tornet i form av gördellist. Sadeltak belagt med tjärad spån, tornöverbyggnadens nedre del samt spiran med kopparplåt sedan 1993. Tempelman hade avsett ett helt valmat tak, istället blev endast röstet mot väster valmat.

Tre, sedan 1881, bågformiga fönster i långhuset mot norr och söder. Fönsterna är ovanligt små i höga djupa nischer, något som starkt påminner om kyrkobyggmästaren Daniel Hagmans sätt att utforma sina kyrkofasader från 1750-talet och framåt, liksom senare fortsattes av sonen Per Hagmanssons in i början av 1800-talet. Elva lufter, nio med en tvärgående spröjs, den översta bågformade med solspröjs, kopplade utåtgående bågar, grön målning utsida, grå målning insida,. Äldre vattrade glas. I koret med antikglas.

I sidoskepp mot norr finns tre fönster - två smalare fönster lika sakristia, sju lufter, flankerande ett normalstort i mitten. Två smalare fönster mot söder flankerar södra entrén. Den rundbågiga entrén försänkt i muren med profilerad putsad omfattning och försedd med en plåtinklädd ytterdörr med grå målning. Plåten är dekorerad med nitade ”remsor” så att ett flätverk bildas.

Över portalen ett litet rundfönster med kornsiktesspröjs, grön målning. Över fönstret, försänkt i muren med barockformad träram en minnestavla. ”Då Gustaf III var kung i riket; bar. Carl Bunge höfding i länet; D.o Erik Hesselgren biskop i stiftet, Abrah. Enagrius domare i landet, M.o Pehr Wasenius Pastor& pr/ep; Erik Wallmark commin. i pastoratet; Joh.Erss i Komsta, P.Perhss. i Wissland, kyrkvärdar i soknen; byggd. kyrkan af i C.H. Loell 1782. Ristat af Br.Patr. Ludv.Pel.t. och des.fru. C.M Hofverberg”

Dagens tornöverbyggnad tillkom 1883, ritad av C F Ekholm, efter det att den gamla förstörts av ett blixtnedslag. Den består av en förkroppad arkitektoniskt uppbyggd omfattning kring en urtavla i samtliga väderstreck, troligen mestadels i trä - pilastrar uppbärande en fronton, flankerade av volutformer, troligen i plåt, vit målning. Frontonen krönt av förgyllt klot med pilspets. I de snedställda mellanpartierna(fasade hörn) sitter ett smalt enluftsfönster, en slits/ ljusintag, med två spröjsade glas och en dekorlist över. Vit målning. Spiran som egentligen är fyrsidig har kraftigt fasade hörn så att den blir åttasidig. Mitt på densamma finns ljusintag med utskjutande plåtinklädda runda fönster, fyra små spröjsade glas, grön målning bågar. Även dessa kröns av ett förgyllt klot med pilspets. Spiran kröns med förgyllt klot med kors.

Tornets södra resp norra sidor, samt mot östra korväggen, infattade i en utbyggd volym, som en liten, utbuktande hög torndel med avslutande spånklätt toppigt tak och två små gluggar i muren för ljusinsläpp.

Entré till tornet i sydöst. Två stycken trappsteg i granit. Djupt sittande ståldörr med grå målning. Murad spiraltrappa med plansteg av trä. Putsad vägg och takyta,vit målning.