Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD FISKGJUSEN 2 - husnr 1, MARIESTADS FÄNGELSE

 Byggnad - Beskrivning

MARIESTADS FÄNGELSE (akt.)
2006-09-15
Exteriörbeskrivning
Byggnadens exteriör är i stort sett oförändrad sedan nybyggnadstiden förutom cellfönstren som förstorades 1948-49, samt att den idag är gulfärgad istället för vit.

Byggnaden har tre våningar och en T-formad plan där den längre, ca 50 meter långa delen inrymmer cellerna och den kortare utskjutande delen innehåller administrativa lokaler.

Husets bottenvåning består av murverk av natursten medan de övre våningarna består av tegel. En del av murarna utgör rester av det gamla fängelset från 1749. Sockeln är slammad och svartmålad medan fasaderna är slätputsade och gulfärgade med vita hörn och taklister. Gavlarnas putsade detaljer ger karaktär åt de annars anspråkslösa fasaderna. Den kraftigt profilerade taklisten fortsätter som en gesims över gavlarna. Gavelfälten ovanför gesimsen är något förhöjda med korta pelare i hörnen och likadana pelare kröner gavelspetsen. Där byggnadskropparna möts kröns det flacka plåttaket av kyrksalens sexsidiga takkupa .

Fönstren är vita utan omfattningar. Administrationsflygeln har korspostfönster med två mindre fönster upptill. Cellerna har tvåluftsfönster där den ena fönsterluftens övre del kan öppnas för vädring. Cellfönstren på bottenvåningen är gallerförsedda. Cellflyglarnas gavlar har på varje våning tre höga fyrluftsfönster placerade i fasadens mitt, dessa kunde ursprungligen släppa in ljus till hela byggnaden innan ljusschaktet mellan våningarna lades igen. Administrationsflygelns gavel utgör byggnadens mest prominenta fasad och innefattar huvudentrén. Gavelns tredje våning pryds av en rad av sju höga och väldigt smala fönster, runda upptill. Huvudentrén har en fritrappa av kalksten, ytterdörren består av en bastant pardörr krönt av ett lunettfönster. Dörren omfattas av en portalbåge som är en del av ett vitputsat fasadparti med rusticeringar. Vid entrén på norra långsidan finns ett motsvarande rusticerat fasadparti men i fasadens färg och med ett stickvalv i dörröppningen och en lägre fritrappa av kalksten. I administrationsflygelns bottenvåning nära hörnet mot östra cellflygeln finns en enkel köksentré med kalkstenstrappa.