Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD LÄRKAN 2 - husnr 1, MARIESTADS TEATER

 Byggnad - Beskrivning

MARIESTADS TEATER (akt.)
2006-07-07
Exteriörbeskrivning
Teatern har byggts om flera gånger under 1900-talet. Vad exteriören beträffar har huset dock genomgått förhållandevis få förändringar sedan nybyggnadstiden. Frånsett tillbyggnaden med 5 meter mot söder år 1911 bevarar byggnaden i allt väsentligt det utseende den bör ha fått då den reveterades första gången år 1848.

Taket har hela tiden varit tegeltäckt, med undantag av ett tjugotal år i början av 1900-talet, då det var papptäckt. Trots att alla äldre eldstäder i dag är försvunna, finns tre äldre skorstenar av tegel med karakteristiskt utkragade krön bevarade på byggnaden. De ger genom placeringen vid sidan av nocken en uppfattning om hur byggnaden är disponerad invändigt.

Fasader
Byggnaden är reveterad på timmerstomme. Alla fasader är spritputsade med släta och rusticerade hörnkedjor, avfärgade i vitt. Putsen är armerad av träpliggar som slagits in i stockarna. Vid senare mer eller mindre punktvisa renoveringar, bl. a. på 1930-talet, har pliggarna ersatts av nät av metalltråd. Ursprungligen var med all sannolikhet fasaderna avfärgade med en kalkfärg i någon ljus nyans av ockra. Byggnaden tycks i stort sett ha bevarat detta utseende ända fram till omfärgningen till rött 1972.

Gavlarna markeras genom en profilerad list som löper i höjd med långsidornas taklister. Taklisten mot Österlånggatan är liksom mot Kungsgatan mer arbetad än mot gårdssidan. Taklister, fönster- och portomfattningar var ursprungligen liksom nu vitmålade. Detaljerna tycks ha haft denna färgsättning även i slutet av 1800-talet att döma av fotografier från denna tid. Skylten med ordet TEATER är en träskylt av bräder som länge varit vitmålad, på 1800-talet var textens bakgrund och den profilerade ramen målade i mörkare toner.

Fönster och ytterdörrar
Fönster och dörrar var på 1840-talet mörkt grå eller mörkt bruna enligt teaterbolagets protokoll. Teaterhuset bevarar flera fönster från nybyggnadstiden. De ursprungliga enkla fönstren mot Österlånggatan försågs på 1940-talet med en ny innerbåge som kopplades till de gamla. De båda fönstren på andra våningen mot norr saknar gångjärn och har troligen varit blinda alltsedan byggnadstiden. På var sida om entrén var vid något tillfälle en typ av skyltfönster insatta. Det stora fönstret på vinden mot norr är med all sannolikhet detsamma som beskrivs i brandförsäkringen från 1 843. Vid tillbyggnaden 1911 insattes på sydgaveln större fönster av gängse typ från tiden kring sekelskiftet. Ingen av byggnadens ursprungliga ytterdörrar är dock bevarade. I huvudingången mot Kungsgatan hade glasade dörrar insatts på 1940-talet. Av entréerna mot Österlånggatan fick den norra sitt nuvarande utseende vid ombyggnaden år 1900 men de pardörrar som insattes då har varit igensatta alltsedan 1940-talet. Den södra entrén är nytillverkad på 1980-talet.

Källa: Carlquist Thomas, "Mariestads teater" Byggnadsminnen i Skaraborg nr 9, Länsstyrelsen/Länsmuseet i Skaraborgs län 1997.