Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESKILSTUNA TORSHÄLLA 5:16 - husnr 1, TORSHÄLLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSHÄLLA KYRKA (akt.)
2007-04-27
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT - Torshälla kyrka har ett rektangulärt, treskeppigt långhus med ett smalare längre kor i öster, en smalare sakristia rakt öster om koret, ett vapenhus i söder, samt sakristia i norr och ett torn i väster.

Långhusets och 1100-talskyrkans murar är till största delen uppförda av gråsten som är spritputsade och avfärgade ljust gula.

Tornet och vapenhuset i söder och sakristian i norr är uppförda av tegelmurverk.
På tornets trappgavlar och utmed murkrönet är en löpande dekorativ tegelfris.

TAK – Den norra tillbyggnaden, numera sakristian, har ett pulpettak. Kyrkans övriga tak är sadeltak. Takfallen är klädda med kopparplåt sedan år 1988. Taken hade innan det varit täckta med svartmålad plåt, alltsedan år 1873 då taken också fick en lägre takresning. Spår av det tidigare långhustaket syns på tornets östra mur. Plåten är lagd med förskjutna falsar. Även tornets trappstegsgavlar och strävpelarna är plåtklädda. Långhusets östra gavelröste kröns av ett svartmålat smideskors med sirliga dekorationer. Ett mindre kors i samma utförande sitter på korets östra gavel. Samtliga tak, utom torntaket, är försedda med ståndrännor, med stuprör av koppar med raka knän.

FASAD – Sockel saknas. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i ljust gult. En dekorativ tegelfris löper utefter murkrönet. Fönster- och portomfattningar är slätputsade och avfärgade ljust gula. Östra sakristian och koret har slätputsade hörnkedjor. Spritputsen är grovt slagen med spritsten till stor del bestående av tegelkross. Långhusets östra gavel har åtta höga och smala blinderingar. I det förhöjda mittpartiet är ett kors i tegelarkitektur. Västra gaveln har en blindering i form av ett kors.

Tornet som är murat av tegel är i princip utan puts. Rester av en äldre, men inte ursprunglig puts, finns på tornets västra mur. Tornet har en sockel av ljust gråmålad spritputs, knappt en meter hög. Tornet har en klocka, med en urtavla i vardera gaveln.

FÖNSTER – Spetsbågiga fönster finns på långhusets och korets norra och södra väggar. Fönstren är förstorade eller upptagna i senare tid. Fönsterbågarna som är från 1942 är av smidesjärn och trä, blyspröjsade med små rutors indelning. Glaset i fönsterbågarna är antikglas. Övre delen av spröjsen är formad som en triangel, vilken föreställer ett symboliskt gudsöga. Bågar och karmar är målade i svart kulör. Långhusets östra gavelröste har ett runt fönster i korsformig omfattning av tegel. På korets östgavel finns smala ljusöppningar, vilka är inlagda i den dekorativa tegelfrisen. Långhuset har solbänkar av koppar.

Östra sakristians södra fasad har spetsbågiga fönster, blyspröjsade och svartmålade. Sakristians gavelröste har ett litet vindsfönster, med formen av ett likarmat kors i vitmålat trä.

Norra sakristian har två smala spetsbågiga fönster mot väster, där bågarna har träspröjs och är svartmålade. Ett likadant fönster sitter i sakristians östra mur.

PORTAR – Kyrkans huvudingång är i vapenhuset i söder. Portalen är en rekonstruktion av långhusets medeltida sydportal. Den spetsbågiga portalen är tvåsprångig. Dörren är av rödbrunt laserad furu och är försedd med en mindre infälld dörr. Norra portalen som leder in till sakristian är även den rekonstruerad, med någon mindre avvikelse från det ursprungliga utförandet. Tornets ingång i väster har en rundbågig omfattning. Omfattningen är profilerad med rundstavar, som är placerade mellan fyra fasade hörn. Portalens dubbeldörrar är klädda med profilerad liggande panel. I norra sidoskeppets östra vägg är en markering i putsen efter en igenmurad ingång till långhuset.

På vardera sidan om tornportalen är två kvadratiska nischer markerade i tegelfasaderna. Den södra är belagd som ljusglugg till torntrappan.