Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GNESTA GÅSINGE 6:1 - husnr 1, GÅSINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÅSINGE KYRKA (akt.)
2008-05-07
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Gåsinge kyrka består av ett enskeppigt långhus med ett tresidigt avslutat kor i öster, torn i väster och en sakristia i norr. Fasaderna har synligt naturstensmurverk. Yttertaket har skivtäckning av kopparplåt.

FASADER – Kyrkan har ingen sockel. På tornet är grundstenar synliga i de sydvästra och nordvästra hörnen. Kyrkans murverk är i huvudsak uppfört av natursten med rött tegel i dörr- och fönsteromfattningar. Fasaderna framstår med fogat naturstensmurverk med putsade fönster- och dörromfattningar.

På korets östra fasad finns en slätputsad, vitkalkad nisch med en solbänk av kopparplåt. Nischen är troligen spår efter ett tidigare fönster. På fotografier från 1940-talen är nischen målad som ett blindfönster.

FÖNSTER – Långhuset har tre stickbågiga fönsteröppningar i söder och två i norr. Fönstren är uppdelade i sex lufter, avdelade med mitt- och tvärposter. Karmar och bågar är utförda av trä. I bågarna sitter olikfärgat, blyspröjsat fönsterglas. Fönstren är förstärkta med horisontella stormjärn. I de två östra fönstren på den södra siden har en båge per fönster varit öppningsbar. Koret har två fönsteröppningar i samma utförande som i långhuset, en i sydost och en i nordost. I korets sydöstra fönster har det funnits en öppningsbar båge. Fönstrens solbänkar är avtäckta med kopparplåt. Snickerierna är målade i ljust gulgrått.

Sakristian har ett fyrluftsfönster avdelat av mitt- och tvärpost. De nedre lufternas bågar är öppningsbara. Karm och bågar är utförda av trä. I bågarna sitter olikfärgat, blyspröjsat fönsterglas. Fönstren är förstärkta med horisontella stormjärn. Fönstret har dropp- och fönsterbleck av kopparplåt. Snickerierna är målade i ljust gulgrått.

I tornets södra fasad finns en låg, korgbågig fönsteröppning. Tillhörande fönsterbåge är nedplockad och öppningen täcks av ett nät. Solbänken är avtäckt med kopparplåt.

PORTALER OCH INGÅNGAR – Kyrkans huvudportal i tornets västra fasad är utförd med putsad rustik. Upptill avslutas portalen med en profilerad list som är avtäckt med kopparplåt. Portalen har en korgbågig dörröppning med en gjutjärnsgravhäll som insteg. I öppningen sitter en inåtgående, rakt avslutad pardörr med ett överljusfönster ovanför. Dörrbladen består av ramverk med tre speglar. Fönstret består av två bågar avdelat av en mittpost. Fönsterbågarna är förstärkta med horisontella stormjärn. Snickerierna är målade i ljust gulgrått.

Ingången i korets södra sida är placerad i en stickbågig, putsad nisch. Vid ingången sitter en utåtgående pardörr. Dörrbladen består av ramverk som på utsidan är klätt med stående panel. Dörrbladen är utsmyckade med dekorativa nithuvuden och svartmålade, dekorativt utformade bandgångjärn och beslag. Över dörren sitter ett fyrluftsfönster i samma utförande som långhusets övriga fönster. Fönstret har ett fönsterbleck av kopparplåt. Snickerierna är målade i ljust gulgrått.

ÖVRIGA ÖPPNINGAR – Tornet har en korgbågig ljudöppning i varje väderstreck. I ljudöppningarna sitter ljudluckor utförda av stående brädor, vilka är upphängda på smidda bandgångjärn. Ljudöppningarnas solbänkar är avtäckta med kopparplåt.

På sakristians norra gavel finns en korgbågig dörröppning som leder in till sakristians vind. Vid öppningen sitter en brädlucka som är klädd med svartmålad järnplåt på utsidan.

TAKLAG OCH YTTERTAK – Långhuset, koret och sakristian täcks av sadeltak med skivtäckning av kopparplåt med förskjutna hakfalser. Tornet har en karnisformad huv med lanternin och spira. Huven och spiran har med skivtäckning av kopparplåt med förskjutna hakfalser. Lanterninen är klädd med kopparplåt och har vitmålade brädluckor vid öppningarna. Spiran avslutas av ett kors med förgyllda klot på korsarmarna och en förgylld tupp överst.

Långhuset, koret och sakristian har fotrännor och stuprör av kopparplåt. Stuprören är inte utförda med skarpa vinklar utan med böjd form.