Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERTÄLJE MÖRKÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, MÖRKÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MÖRKÖ KYRKA (akt.)
2007-10-31
Exteriörbeskrivning
Murverk från det äldsta långhuset ingår i kyrkans nuvarande västparti. Äldre murar är uppförda av gråsten; tillbyggnationen samt omfattningar är delvis utförda av tegel. Kyrkan utgörs av ett rektangulärt långhus med avrundad avslutning i koret, korsarmar i norr och söder, sakristia i norr samt gravkor i söder. Korsarmarna har tillkommit vid olika tillfällen och avviker från varandra i storlek. Först uppfördes södra korsarmen, omkring 1670 som gravkor och därefter ombyggdes kyrkan på 1780-talet då norra korsarmen tillkom. Det runda gravkoret mot södra korsarmens gavel tillfördes på 1840-talet.
Byggnaden har putsade och vit avfärgade fasader, med kvastad puts på de större ytorna och slätputs i hörn, lister och omfattningar. Undantagen är gravkoret i söder som har slätputs med kvaderstensmönster. Kring hela byggnaden, även kring sakristian och gravkoret, löper en kraftigt profilerad takfot. Sockeln av naturstenar är slamputsad och avfärgad i svart. Sakristian är uppförd mot norra sidan, i hörnet mellan långhuset och norra korsarmen.
Långhuset och koret har symmetriskt uppställda stickbågiga fönsteröppningar. Norra korsarmen har två fönster endast i västra sidan eftersom sakristian är uppförd mot östra väggen. Södra korsarmen har ett fönster i öster och ett i väster. Sakristian har små rektangulära fönster, ett i norr och ett i öster. Kyrkan har ingångar i långhusets västra gavel samt i norra korsarmens gavel. Ingångarna har stickbågiga dörröppningar med pardörrar samt runda lunettfönster ovanför. Ytterdörrarna är av 1700-tals karaktär och s.k. fyllningsdörrar med speglar i överdelen. Fönstren har mitt- samt dubbla tvärposter och rutindelning med blyinfattningar. Dörrar och fönster med ramar och karmar är målade i rött; solbänkarna har gråmålad plåttäckning. Kyrkans tak är plåtklädda med falsade och svartmålade skivor i småplåtsformat. Långhuset och korsarmarna har sadeltak, valmade över norra och södra gavlarna; koret kägeltak.

Bondeska gravkoret är tillbyggd mot södra korsarmens gavel. Det har rundbågiga fönster, ett i öster och ett i väster, samt ingång i söder och nås från utsidan genom en hög, rundbågig port. Dörrar och överljusfönstret; (som övertäcktes) fick plåttäckning på 1930-talet. Gravkorets fönstertyp liknar långhusets fönster. En cementtrappa leder till porten. Det runda gravkoret bär en låg kupol krönt med ett förgyllt kulkors.

Nuvarande klockstapel, som är rest på höjden väster om kyrkan, är uppförd i stolpkonstruktion med en öppen stomme men med mittstolpar som har spåntäckning. Takhuven har kvadratisk plan med s-formade takfall, som har takkupor med blinda fönster. Takhuven som har plåttäckning kröns av en liten spira. Klockstapeln som bär två klockor har en rödmålad stomme och ett svartmålat tak..