Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA SPÄTTAN 1 - husnr 4B, BORSTAHUSENS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Borstahusens kapell (akt.), BORSTAHUSENS KAPELL (akt.)
2015-04
Exteriörbeskrivning
Borstahusens kapell består av två byggnadsvolymer, församlingshemmet och kyrksals-byggnaden. De binds samman av en spalt med genomgående entréer mot gatan och trädgården. Spalten är indragen från gatulivet, placerad under det utkragande taket, belagt med svartlackerad plåt. Takets undersida är täckt med träpanel. Dörren mot gatan, huvudentrén, är en panelklädd enkeldörr, som nås genom en klinkertrappa i två steg. Mot trädgården finns ett glasparti i trä med sidoljus på ömse sidor om dörren.

Kapellet (byggnaden från 1979)
Kapellet är grundlagt på en betongsula med synlig sockel i samma material. Fasaderna är uppförda i ett maskinslaget, orangerött tegel i normalformat utan schatteringar. Förbandet består av omväxlande två löpskift, omväxlande ett skift med varannan löp- och koppsten. Fasadernas långsidor är något indragna med en genomgående fog mot
de markerade gavelhörnen. De binds samman av en tresprångig tegelgesims längs takfoten, uppbyggd av raka skift och en rak randsnittslist. Mot norr och öster finns nästan kvadratiska fönster avdelade av tvär- och mittpost, omfattade av koppstenar och solbänkar av tegel ställt på högkant. Gatufasaden har smalare fönster, vars lufter avdelas av en tvärpost. Fönstren, som sitter djupt in i murnischerna, är utvändigt klädda med vitmålad aluplåt. På södersidan finns två dörrar, en glasad pardörr i lika utförande som fönstren från kyrksalen och en panelklädd enkeldörr för prästen ut mot trädgården. Taket är täckt med enkupiga, maskinslagna, röda tegelpannor. Längs takfoten finns en ståndränna i koppar, som ansluter till stuprör i samma material. Kortsidorna saknar vindskivor och avslutas med tegelpannorna lagda i bruk på murkrönet enligt skånsk tradition. Längs murens ovankant finns ett dekorskift av tegel ställt på högkant.

Församlingshemmet (byggnaden från 1869)
Församlingshemmet har en svagt utskjutande, murad gråstenssockel, i ovankant avtäckt av cement. Väggarna är murade i kryssförband i ett schatterat, gulrött tegel. Gavelröstena mot norr och söder är klädda med faluröd lockpanel. Fönstren är av vitmålat trä med spröjsade bågar och mittpost. Solbänkarna är av räfflat gjutjärn. De grunda fönsteromfattningarna är avväxlade med raka tegelskift, undantaget två blinderade stickbågiga nischer i norrfasaden. För den ena nischen sitter ett konstverk utformat av Pål Reijer. Det är format av en cortenplatta med ett bakbelyst, utstansat kors. I västra fasaden leder en granittrappa till en ursprunglig, stickbågig, vitmålad fyllningsdörr med fyra speglar, de översta glasade. I östra väggen finns en sekundär dörr av samma typ som till kapellets prästingång. Taket är täckt med rött, ursprungligt vingtegel. Vid takfoten finns en rödmålad lejd, och vid gavlarna vita vindskivor av trä.