Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA VADENSJÖ 35:1 - husnr 1, VADENSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Vadensjö kyrka (akt.), VADENSJÖ KYRKA (akt.)
2015-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett långhus med integrerat kor, en halvrund absid och ett torn i väster. Under koret finns en teknikkällare för kaloriferanläggningen, som var i bruk fram till 1928.

Kyrkan är troligen grundlagd på en kallmur av gråsten. Enligt en murverksundersökning består dagermurarna av omväxlande gråsten, sandsten och kalksten med inslag av gult och rött tegel. Medeltida gråstensmurverk finns bevarat i tornets nedre del och i långhusets västra del fram till tredje travén. I långhusets östgavel har man funnit hörnkedjor av sekundäranvänd sandsten. Teglet som ingår i långhusets massivmurar är av storformat. Östförlängningens murar är av tuktad gråsten. Tornets övre del är murad av gult tegel i normalformat med bakmur av rött tegel i storformat. Dörr- och fönsteromfattningar, takfotsgesimser och blinderingar är murade av tegel.
Murarna är spritputsade med en blandning av rent kalkbruk och hydrauliskt kalkbruk, som därefter avfärgats med kalk. Absiden, gesimser, blinderingar och omfattningar är slätputsade. Runt hela kyrkan löper en slätputsad och kimröksfärgad sockel med skrå-kantad ovansida. Tornets gavelrösten och långhusets östgavel är utformade som trapp-gavlar med tre resp. fem tinnar på ömse sidor om mittinnen, samtliga avtäckta med carraramarmor. Längs långhusets och absidens takfot löper ett sågskift följt av ett rakt skift. Därunder finns på långhuset en rundbågig, tvåsprångig gesims, som även följer med runt tornet som en plåtavtäckt gördelgesims. Tornets takfotsgesims består av två raka språng. Under tornets trappgavlar finns ett sågskift. Absidfasadens nedre del är smyckad av en rundbågig blindarkad, vars pilastrar är förlängda upp till absidens takfot. Rundbågarna övergår uppåt i kölbågar som kröns av trepass.

Kyrkan har tre entréer, en huvudingång i väster genom tornet, en prästingång genom absiden och en källardörr till teknikrummet under koret. Huvudporten har en rund-bågig, tvåsprångig omfattning. I öppningen sitter en pardörr i ek av ramverkstyp, utvändigt klädd med stående panel och invändigt med åtta dekorativt utformade fyllningar. Dörren är beslagen med svartmålade smidesgångjärn och har ett trycke av gjuten mässing. Ovan dörren sitter ett lunnettfönster av gjutjärn. Dörren till sakristian är gjord 1994 med den dåvarande dörren som förlaga och tillvaratar dess gjutjärns-beslag. Utvändigt är dörren klädd med brädpanel, invändigt är den fanerad.

Alla övriga öppningar är rundbågiga med tvåsprångiga omfattningar och solbänkar avtäckta med gjutjärnsplåt. Fönsterbågarna är i gjutjärn med stabiliserande stormjärn på insidan. Spröjsverket av bly är uppbyggt kring ett större, centralt fält med färgat glas i geometriska mönster, och en yttre bård av vegetativa motiv. Framför fönstren sitter utvändiga skyddsbågar av trä med fyra fasta lufter. I tornet finns en ljudöppning, vars omfattningar uppåt avslutas av en kölbåge, i varje väderstreck. I nischerna sitter svartmålade träluckor. På trappgavlarna ovanför ljudöppningarna sitter urtavlor.

Samtliga tak är skivtäckta med kopparplåt, förutom på absiden lagd med förskjutna hakfalsar. Långhuset har sadeltak med dubbla fall, absiden kägeltak och tornet ett tälttak, som övergår i en fyrsidig spira. På spiran finns små plåtklädda takkupor och överst ett krönkors. Avvattningen är i koppar.