Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄLMHULT STENBROHULT 6:1 - husnr 1, STENBROHULTS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stenbrohults kyrka (akt.), STENBROHULTS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Stenbrohults kyrka ligger vackert belägen på en höjd invid sjön Möckelns strand. I norr och söder gränsar kyrkogården till åker- och betesmarker. Kyrkobyggnaden ligger orienterad i öst- västlig riktning med ett kvadratiskt lanterninförsett torn i öster och en kvadratisk sakristia med avfasade hörn i väster. Koret i väster!! I nära anslutning till kyrkan ligger församlingens sockenstuga liksom strax öster om denna en bevarad länga med kyrkstallar. Söder om kyrkan återfinns lämningarna av den gamla prästgården där Carl von Linné växte upp. Denna byggnad revs emellertid ned på 1880-talet.

Från parkeringen i öster leder en bred kalkstensbelagd gång fram till kyrkan. Huvudingången i öster utgörs av en dubbel smidesgrind, upphängd på två högresta granitstolpar. Denna flankeras på ömse sidor av ett par lägre enkelgrindar.

Kyrkan är uppförd i sten med spritputsade väggar och sockel. Väggarna är avfärgade med vit kalkfärg. Sockeln vilken skjuter ut en aning utanför vägglivet är utförd med en svagt sluttande ovankant och avfärgad i en mörkare grå kulör. Med jämna mellanrum är sockeln försedd med gallertäckta ventilationsgluggar. Väggarnas fönsternischer och dörromfattningar är utförda med slätputs.

Tornentrén i öster markeras genom ett svagt utskjutande slätputsat parti, överst krönt med ett draget listverk, på ovansidan avtäckt med kopparplåt. Entréns dubbla portar, vilka ligger en aning indragna i fasaden, är klädda med en profilerad panel. Överdelen är utförd med liggande panel medan panelen på den nedre tredjedelen lagts i ett rombformat mönster. Entrépartiet delas ovan portarna av med ett enkelt plåttäckt listverk. Direkt ovan detta sitter ett stort blyspröjsat lunettfönster vilket genom en mittpost delas in i två kvartscirkelformade fönsterbågar. Entréns sidopartier är utförda med kvaderstensimiterande puts. På senare tid har den nedresta kvadern ersatts med kalksten. På marken framför entrén ligger en kraftig naturstenshäll. Inputsat i väggen ovanför ingången sitter en svartmålad textplatta med förgyllda bokstäver samt ovan denna tre förgyllda kronor. Texten på plattan lyder ”Ps : 95 : 6 K: Carl XIV Johan Åren 1828-30 Byggdes denna kyrka af Stenbrohults Församling Pred B4. 17”.

På tornets östra fasad i höjd med tornkammaren sitter ett indraget runt blyspröjsat fönster. Genom spröjsningen delas fönstret in i ett stjärnformat mönster. I höjd med tornklockorna finner man dubbla rundbågade ljudluckor i alla fyra väderstreck. Luckorna är klädda med en liggande profilerad panel och målade i en ljusgrå kulör. I anslutning till takfoten löper ett kraftigt listverk i trä målat i en vit kulör överensstämmande med fasadernas vita kalkavfärgning. Tornets pyramidformade tak är belagt med kopparplåt i skivtäckt utförande. Tornet kröns av en öppen lanternin, på toppen försedd med en förgylld kula och ett kors. I ovankant på lanterninens fyra bågformade öppningar har man, frånsett i den västra öppningen, på senare tid kompletterat med svartmålade urtavlor och förgyllda siffror. Lanterninens tak är i likhet med torntaket klätt med kopparplåt. I anslutning till takfoten avslutas lanterninen med ett profilerat listverk i trä. Sidorna är klädda med slät plåt och målade i samma vita kulör som listverken. Mitt på lanterninens fasader löper ett enklare listverk av bockad plåt. Utöver de två fönstren på tornets östra fasad finns inga ytterligare fönsteröppningar på tornet.

På långhusets vardera långsida finns fyra högresta, bågvälvda fyrluftsfönster. Fönstren sitter indragna i fasaden i slätputsade nischer. De svagt sluttande solbänkarna är klädda med plåt eller möjligen utförda i gjutjärn och målade i en mörkare grå kulör. Fönsterbågarna är blyspröjsade där varje båge delas in i tolv mindre rutor. Kulörmässigt är bågarna målade i samma färg som kyrkans portar och ljudluckor.

Mitt på vardera långsidan finns en entré vilken utgörs av en dubbelport, klädd med liggande profilerad panel. Ovan portarna sitter ett bågvälvt fönster, utformat i enlighet med fönsterpartiet ovan mittposten på långhusets övriga fönster. Framför den norra sidoentrén utgörs trappsteget av en stor rektangulär natursten. Till entrén på södra sidan, vilken ligger avsevärt mycket högre upp, har man anlagt en naturstenstrappa med fem steg. På väggen, vardera sidan om entrén, sitter enkla gråmålade smidesräcken monterade.

Långhusets sadeltak är valmat över koret och i likhet med torntaket försett med skivtäckning av kopparplåt. I anslutning till takfoten på såväl långhus som kor löper ett kraftigt profilerat listverk i trä målat i en vit kulör. Vattenavrinningen är ordnad genom ståndrännor i anslutning till takfoten. Dessa leder fram till fyra symmetriskt placerade stuprör i koppar, överst försedda med runda kupor. Stuprören ansluter vid mark till en nedlagd markdränering.

Gångarna närmast kyrkan utgjordes tidigare av en gräsbevuxen yta men har sedan många år tillbaka ersatts med grus. På den grusade ytan norr om tornet, i vinkeln mellan torn och långhus, står en upprest gravsten omgärdad med ett kraftigt gjutjärnsstaket.

Sakristian har ett kopparklätt pyramidformat tak med brutna hörn där vattenavrinningen är löst med ståndrännor enligt samma princip som på långhuset. Stuprören är placerade i anslutning till sakristians avfasade hörn. På den norra och västra fasaden sitter ett bågvälvt, blyspröjsat tvåluftsfönster. Fönstren delas genom spröjsen in i åtta mindre rutor i varje båge. På södra sidan leder en hög naturstenstrappa upp till sakristians dörr. Trappan flankeras av enkla svartmålade ledstänger utförda i smide. Sakristians dörr är klädd med en liggande profilerad panel. Runt om dörren löper en slät träomramning, på ovansidan försedd med en vinklad vattbräda. Dörren är upphängd på bandgångjärn.

På långhusets västra gavel, nedanför sakristians trappa finns en dörr samt ett mindre fönster och ventilationsintag till källarutrymmet under kyrkans kor. I detta utrymme ryms kyrkans värmeanläggning.