Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSÅS STRÖMSBERG 1:20 - husnr 1A, STRÖMSBERGS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Strömbergs kapell (akt.), STRÖMSBERGS KAPELL (akt.)
Exteriörbeskrivning
Strömsbergs kapell, invigt 1918, är en träbyggnad uppförd med regelverksstomme. Till formen är den lik en basilika med ett högt mittskepp försett med ett fönsterband samt lägre sidoskepp, även de med fönster längs med sidorna. Mittskeppet har sadeltak medan sidoskeppen har pulpettak, allt belagt med tvåkupigt lertegel. Fasaderna är klädda med en liggande fasspontpanel målad i vitt. Fönster- och dörrfoder samt dörrar är målade i ljusblått. Grunden är av kraftiga granitblock. Fönstren är rektangulära och småspröjsade, förutom det övre västra gavelfönstret som har en trekantig avslutning. Motivet återkommer i västra gavelns entréparti som också har denna uppåtsträvande form, omgiven av glasparti. Ingångar finns förutom i väster även i söder och i öster.

Till sitt utseende är kapellet något av en ”främmande fågel”, såväl där den dyker upp längs med byvägen som i ett större perspektiv, när man jämför med övriga kapell och kyrkor i Kalmar län. Associationerna går åt flera håll. Kopplingar kan göras till samtida villaarkitektur, men även, p g a storlek, form och enkelhet till stora industrilokaler. Den vitmålade stora byggnaden kan också lätt förväxlas med en samtida frikyrkolokal. Den basilikala formen är en mycket gammal grundform för kyrkor. Denna grundform togs upp av flera arkitekter som ritade kyrkor för Svenska kyrkan under 1900-talets första decennier, men arkitekterna använde sig gärna av den traditionella formen på ett nyskapande sätt. Ett exempel på detta är Stengårdshults kyrka, utanför Gislaved, uppförd 1910-12 efter ritningar av den kände arkitekten Torben Grut. Strömsbergs kapell har dock en renodlad basilikaform och är mycket enkel i sitt utförande. Den lokala byggmästaren kanske kände till och var påverkad av tidens idéströmningar och lyckades på att anspråkslöst sätt skapa något utöver det vardagliga; en byggnad med den praktiska funktionen att samla socknens folk till gudstjänst och den symboliska uppgiften att markera det sakrala.

Strömsbergs kapell har exteriört genomgått få förändringar sedan byggnadstiden. Tillbyggnaden av en förstukvist i väster liksom entrén i söder tillkom redan på 1920-talet. Dörrarna i öster samt dörren till lärarinnebostaden har bytts ut under 1940-50-talen. Skorstenarna har plåtklätts i sen tid. Byggnaden har sannolikt varit vitmålad sedan den uppfördes. Kapellet är exteriört välbevarat sedan byggnadstiden och utgör en för Svenska kyrkan ovanlig kyrkobyggnad i Kalmar län.