Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster OSKARSHAMN BOCKARA 22:1 - husnr 1, BOCKARA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bockara kyrka (akt.), BOCKARA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Bockara kyrka är orienterad i nord-sydlig riktning med ingång i norr och en rakavslutad absid i söder. Sakristian ligger i öster och vapenhuset i norr.

Taket är högt med stora takytor och utskjutande takutsprång. Det är belagt med skiffer. Vid nockarna sitter förgyllda smideskors. Hängrännor och stuprör är av svartmålad plåt. På kapellets östra sida, i vinkeln mot sakristian, finns en hög skorsten av rött tegel. Byggnaden är uppförd av trä och fasaderna är klädda med stående träpanel och locklister målade i falurött. Sockeln är putsad. Alla snickerier till dörrar och fönster är målade i ljust grönt.

Vapenhuset i norr har en ingång med dubbla trädörrar med ett rombiskt mönster. Över dörrarna finns ett litet rektangulärt fönster. Upp till ingången finns en trappa av granit och två ramper, en från öster och en från väster. Alla har smidda handledare målade i svart. Långhuset har i öster och väster först ett rektangulärt fönster och därefter två respektive tre breda rundbågiga fönster. På den norra gaveln finns två runda fönster. Absiden i söder har två små rektangulära fönster, ett mot öster och ett mot väster. Sakristian har ingång med en trädörr med samma mönster som dörrarna i norr och ett rektangulärt fönster mot öster.

Under absiden med ingång från söder finns en bisättningskällare som idag används som förråd för kyrkogården. Pannrummet är beläget under sakristian med ingång från söder.

Bockara kyrka ritades av arkitekten Johannes Dahl, Tranås. Förutom Bockara kyrka ritade han ett mindre antal små kyrkor och kapell i Jönköpings län. Av dessa är Örserums kyrka i Gränna från 1937 den som stilmässigt har flest likheter med Bockara kyrka. Johannes Dahl har också varit involverad i flera av 1930-60-talets stora kyrkorestaureringar. Det var framförallt i norra delen av Kalmar län som han anlitades. Två av de kyrkor där han ledde restaureringsarbeten är Hjorteds kyrka och Västra Eds kyrka. Bockara kapell byggdes i en tid när flera mindre kyrkor och kapell uppfördes. De byggdes i nya små samhällen t.ex. Trekanten och Bockara eller i anslutning till städernas nya begravningsplatser t.ex. Norra kyrkogården i Kalmar och Skogskyrkogården i Nybro.

Flera av de kapell och kyrkor som byggdes vid den här tiden har klara influenser av medeltida svenska trä- och stenkyrkor. Exempel är Flemmingelands kapell i Madesjö socken och S:t Olofs kyrka i Trekanten, Ljungby socken. Båda dessa exempel ritades av Kalmars förste stadsarkitekt J Fred Olson som uppenbarligen har hämtat inspirationen från Kalmartraktens medeltida stenkyrkor. Bockara kyrka har flera likheter med dessa byggnader. Det branta, stora taket är en. En annan är smidesdekorationerna i nockarna vilket är ett dekorelement som ofta ses på1600-talets avbildningar av medeltida kyrkor. Även byggnadens planlösning är ett medeltida drag. Varje funktion i byggnaden utgör en egen del och detta kan tydligt avläsas i byggnadens exteriör. Vapenhuset, absiden och sakristian är alla olika byggnadsdelar som sammankopplats med byggnadens centrala del d v s långhuset. Exteriört skulle stilen kunna kallas nationalromantisk. Typiska drag för denna stil är de småspröjsade fönstren, träpanelen, valet av inhemska material i form av trä och skiffer samt färgsättningen i rött och grönt. Exteriört är tillkomsten av en handikappramp vid ingången i norr den ända förändring som gjorts.