Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERÅKER PRÄSTGÅRDEN 2:1 - husnr 1, ÖSTERÅKERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERÅKERS KYRKA (akt.)
2004-10-25
Exteriörbeskrivning
Österåkers kyrka är uppförd som en enskeppig kyrka i öst-västlig riktning med murverk av framförallt natursten, men även av tegel. Kyrkan fick huvudsakligen sitt nuvarande utseende vid en genomgripande ombyggnad 1647–50. Ombyggnaden bekostades av Brita Kurk- Oxenstierna, dåvarande ägare till Smedby säteri, samt av Gustaf Banér. Kurk anlitade murmästaren Hans Ferster för att leda arbetet. Arbetets primära mål var att uppföra ett nytt, högt och polygonalt kor med underliggande gravvalv. I samband med arbetet, rasade delar av kyrkans norra mur. Det ledde till en genomgripande restaurering av kyrkan.

Kyrkans fasader är vitputsade och delas in av murade pilastrar liksom högsträckta och spetsbågiga fönster med järnbågar. Pilastrarna dekoreras av ankarslutar med initialer av såväl Brita Kurk som Gustaf Banér. Det lätt svängda taket är täckt av skiffer och kröns i öster av en takryttare med kopparplåt.

Kyrkans huvudentré går via vapenhuset i väster. Det inrättades 1705 i det medeltida västtornets bottenvåning. Tornet revs dock 1750 medan bottenvåningen och vapenhuset fick stå kvar. Vapenhuset täcks av ett valmat yttertak och är, liksom långhusets tak, täckt med skiffer. Den rundbågiga portalen är i övre delen försedd med ett fönster. Dubbelporten till vapenhuset är dekorerad av beslag från 1400-talet, dock renoverade och kompletterade.
På den södra långsidan finns en rikt utsmyckad sandstensportal, krönt av de Oxenstiernska och Kurkska vapnen.

Sakristian, som tillkom under 1400-talet, är belägen i norr. Röstet är dekorerat med en ornering som har stora likheter med orneringen på Uppsala domkyrkas torn, varför sakristian kan dateras till omkring 1430. Under Fersters renovering 1647-50, byggdes sakristian om och försågs med en strävpelare.