Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖGANÄS JONSTORP 40:1 - husnr 1, JONSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Jonstorps kyrka (akt.), JONSTORPS KYRKA (akt.)
2015-02
Exteriörbeskrivning
Kyrkans fasader är spritputsade och vitmålade. Ingen markerad sockel finns och murarna förefaller höga med en tegelgesims upptill i sågskift. Även absiden är hög och har halvrund planform. Fönsteröppningarna som togs upp vid 1800-talets slut är rundbågiga utan markerade omfattningar och fönsterbågarna är av gråmålat trä. Konturerna efter de igensatta romanska fönsteröppningarna syns i norra och södra fasaderna mellan långhusets befintliga fönster. Den södra fönsteröppningen är synlig inne från långhusvinden som en vid, skrånande, öppning med sandstensomfattning. Den norra romanska fönsteröppningen döljs däremot av valven. I norra fasaden är också läget för det tidigare tillbyggda vapenhuset inristat i putsen.

Två ingångar finns till kyrkan; huvudingången i tornets västra sida och prästingången i absiden. Båda ingångarna har stickbågig avtäckning och huvudingången markeras av en utskjutande raksluten omfattning med överkragande listverk samt ett halvrunt överljusfönster. Ytterporten av lackad ek har två glasade fyllningar med ett gjutjärnsgaller i renässansstil från 1890 års renovering.

Tornet är kraftigt och har samma bredd som långhuset vilket brukar betecknas som ett stort kvadratiskt torn. Två spetsbågiga ljudöppningar finns i varje väderstreck. Tornets gavelrösten mot öster och väster är rikt dekorerade med spetsbågiga blinderingar. Dessa är ursprungliga liksom ljudöppningarna. Förutom fönsteröppningarna i bottenplan och ljudöppningarna finns också en stickbågig öppning i andra våningsplan på tornets norra sida. Detta har tidigare varit ingång till tornets andra våning vilken nåddes från det utanpåliggande trapptornet som revs vid okänd tidpunkt. Kyrkan täcks av sadeltak av tegel på alla delar utom på absiden där den sinuskorrugerade plåten från 1890 ligger kvar. Absidtaket är relativt flackt och plåten gråmålad. De östra gavlarna till långhuset och koret är markerade av högt uppskjutande, tegelavtäckta trappstegstinnar.