Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG VÄLINGE 27:1 - husnr 1, VÄLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Välinge kyrka (akt.), VÄLINGE KYRKA (akt.)
2014-09
Exteriörbeskrivning
Välinge kyrka består av det medeltida västtornet, ett långhus med absidavslutning samt sakristian. Tornet har kvadratisk form och dess östra gavel är uppbyggd på det medeltida långhusets västra gavelsida. Långhuset är utformat som en salkyrka utan markerad kordel.

Tornet och sakristians fasader är spritputsade och vitmålade. Tornets murverk består av kluven gråsten med hörnkedjor av kvaderformade grå och gula sandstenar och inslag av rött tegel av medeltida format. Ingången till kyrkan i tornets västra sida har raksluten dörr med rombisk utförd paneltäckning och över dörren finns ett halvrunt fönster. Mellan fönster och dörr finns en inskriftstavla av plåt med ett bibelord. Dörr och inskriftsplåt är troligen från 1926. Tornet har två fönsteröppningar i bottenplan. Dessa har samma utseende som långhusets fönster och består av stora rundbågiga öppningar med putsade och vitmålade omfattningar i flera språng. Fönsterbågarna är av gjutjärn med färgade glasinfattningar. Till klockvåningen finns vardera två spetsbågiga ljudöppningar i varje väderstreck med flera mursprång. Öppningarna är troligtvis ursprungliga. Tornets taklag av fur är sannolikt från 1862 möjligen med några något äldre delar av ek. Tornet täcks av ett flackt pyramidtak med en lanternin överst som idag är helt koppartäckt utan öppningar. Överst på tornet finns ett koppartäckt krönkors.

Långhuset och absiden har ett oputsat murverk av finhuggna sandstenskvadrar från den rivna medeltidskyrkan. Utifrån källmaterialet verkar även murverket i medeltidskyrkan ha varit oputsat. Fogarna är tydligt markerade och vitmålade. Sockeln är något utskjutande och upptill profilerad. Troligtvis är den av sandsten och återanvänd från den gamla kyrkan. Sockeln är numera putsad och svartmålad. Ett listverk vid murkrönen består av ett utkragande skift och ett sågskift, möjligen av tegel, som vitmålats. I absiden finns en igenmurad dörr mot öster utförd i samma stil som fönsteromfattningarna. Dörren är rundbågsformad med flera mursprång, vilken också omfattar ett överljusfönster med färgat blyinfattat glas. I den igenmurade dörröppningen har en gravstenshäll lagd över änkan Nilla Möller murats in. Långhuset och absiden täcks av ett relativt flackt sadeltak av koppar. Taket är lagt nära på i liv med fasaderna med endast ett litet utsprång över fasadernas listverk. Salkyrkans taklag tillkom vid ombyggnaden 1855 och är av bilad fur. Äldre återanvänt takstolstimmer kan förekomma över absiden.

Sakristian på kyrkans norra sida är byggd i en klassicerande stil. Fasaderna är putsade och vitmålade med kraftiga listverk och markerade och rusticerade hörnkedjor. Östra och västra sidorna är helt rusticerade med putsade kvadrar. Två rundbågiga ingångsdörrar finns. I väster finns ingången till sakristian och en dörr på norra sidan leder till ett pannrum under sakristian. Den omgivande rusticeringen utgör dörrarnas omfattning. Fönsterbågarna sitter nära i liv med fasaden och är rakt avslutade. Sakristian täcks av ett sadeltak med flacka takfall täckta med skiffer med en skorsten över norra gaveln.