Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND HILLSAND 1:89 - husnr 1, HILLSANDS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

HILLSANDS KAPELL (akt.)
Exteriörbeskrivning
Hillsands kapell uppfördes av EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, under åren 1930-31. Kyrkan skänktes 1956 till Ströms församling och invigdes som kapell. Att byggnaden uppförts för ett bredare användningsområde än vad som är brukligt för Svenska kyrkans gudstjänstlokaler avspeglar sig tydligt i såväl exteriör som interiör. Kyrkan är en långhuskyrka av trä med smalare torn och korsarmar vari trapphus, sakristia och kapprum inryms. Vid sidan av kyrkorummet återfinns bland annat samlingssal, kök och en bostadslägenhet. Torn och långhus har en traditionell karaktär medan den tvåvåniga delen med vaktmästarlägenhet i söder och den breda samlingssalen som kragar ut absidialt från långhusgaveln bidrar till ett mer profant uttryck. Korsarmen i öster som inrymmer kapprum är endast en våning hög och avslutar sitt sadeltak i höjd med långhustakfoten. Korsarmen med trapphus på västra sidan har gemensam takfot med långhuset och samlingssalens valmade tak är lägre.

Tornet har ingång med en mycket enkel omfattning på norrgaveln. Gavelns nedre två våningar är klädda med ett extra lager stående ohyvlad panel som inte målats in i kyrkans i övrigt ljust varmgrå kulör. Efter en rik taklist vidtar tornspiran med ett karnissvängt undre takfall och en fyrsidig spira med svängd profil, krönt av en korsglob. Den kraftiga spiran har nationalromantisk form och uppvisar långtgående likheter med spiran på den två år tidigare färdigställda träkyrkan i grannsocknen Alanäs.

Byggnadens samtliga utåtgående hörn har enkla pilastrar avfärgade i vitt. De har till skillnad från den övriga fasaden klätts med slät panel medan resten är av överfalsande locktyp. Panelen avslutas nedåt direkt mot den låga putsade sockeln som är mörkgrå och uppvisar spår efter igensatta fönster. Långhusfasaderna har tre småspröjsade fönster vardera på jämna avstånd. På de mer profana byggnadsdelarna är fönstren av olika karaktär, samtliga vanligt förekommande under 1920-talet och in på nästföljande decennium. Byggnaden har generellt ett tämligen tydligt 1920-talsformspråk. Ingångar finns vid sidan av huvudentrén på tornet även i korsarmarna. Samtliga portar har brunmålad fiskbenspanel. Byggnadens takytor täcks av ett skivtäckt gråmålat plåttak med jämna hakfalsar.