Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM STRÖVELSTORP 46:1 - husnr 1, STRÖVELSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Strövelstorps kyrka (akt.), STRÖVELSTORPS KYRKA (akt.)
2015-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är en korskyrka med breda korsarmar från 1800-talet som är tillbyggda ett smalare långhus. Tornet i väster är smalare än långhuset. Koret är femsidigt och vid dess sidor finns små, låga kvadratiska byggnader.
Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar kring spetsbågiga dörr- och fönsternischer. Taken är belagda med kopparplåt.

Sannolikt är kyrkans grundläggning en kallmur av gråsten. Kyrkans murar är byggda av tuktad gråsten. I dörr- och fönsteromfattningar, gavelrösten och lister är det tegelmurverk från Brunius ombyggnad 1864. Sandstenkvadrar från medeltid förekommer i tornets murverk och i långhusets hörnomfattningar. På norrsidan finns synliga oputsade rester av välhuggna kvadrar från den romanska norra ingångsportalen under ett befintligt fönster. Koret från 1894 är byggt av tegel.
Murarna saknar markerade socklar. På enstaka ställen syns grundmuren av natursten. Fasaderna är spritputsade och målade med silikatfärg. Takgesimsen består av fyra utkragande språng förutom på torn och äldre delen av långhuset som saknar takgesims. Koret är försett med strävpelare, vars avsatser är belagda med betongplattor.
Korsarmarnas gavlar är dekorerade med sju spetsbågiga blinderingsnischer. I tre av dem finns luckförsedda öppningar. Längs gaveltaket går en gesims med sågskift.
Tornet har segmentbågigt täckta ljudöppningar i alla vädersträck. Luckorna är brädklädda och solbänkarna putsade. Tornets murar har ett stort antal ankarjärn som är kors och liljeformade. Torntaket är utkragande över murarna.

Fönsteröppningarna är stora, spetsbågiga och sitter i slätputsade nischer med två språng. Gjutjärnsbågarna har ett diagonalt spröjsverk med ett trepass i övre delen. I koret finns ett rosettfönster. Solbänkarna är täckta med svartmålat gjutjärn.

Kyrkans har tre ingångar, huvudentrén i väster i tornet och ingångar i korsarmarna i norr och söder. Huvudentrén omges av två slätputsade pilastrar med en överliggande arkitrav. Övriga två ingångar sitter i spetsbågiga nischer med dörrblad som är segmentbågiga. Dubbeldörrarna är täckta med lackad ek i mönster av diagonalställda kvadrater från 1938.
Sakristian och fd bårhus har enkeldörrar klädda i ekpanel i fiskbensmönster. Torntrappans dörr av breda plank sitter i en mycket smal öppning.

Taket är sadeltak och korstak över långhus och korsarmar, valmat tak över koret, tälttak över tornet och pulpettak över trapphuset. Taken på långhus, kor, korsarmar och torn är belagda med kopparplåt från 2009 i skivtäckning med dubbelfals. De horisontella falsarna är inbördes förskjutna. Taket på de låga, små utbyggnaderna för sakristia och fd bårhus är belagda med brun plåt. Takavvattningen är av koppar. Tornets lanternin har urtavlor åt alla väderstreck och taket kröns av ett kopparklätt kors.