Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM ÄNGELHOLM 3:115 - husnr 1, ÄNGELHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Ängelholms kyrka (akt.), ÄNGELHOLMS KYRKA (akt.)
2016-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden från 1868 har en grekisk korsplan med långhus, korsarmar, tresidigt kor och västtorn. Murverk från 1700-talskyrkan bevaras i korets samt i korsarmarnas östra murar. På kyrkans norra sida finns utbyggnader för sakristia resp. samlingslokal.

Kyrkan är grundlagd på en kallmur av granit. Enligt uppgift ska 1700-talsmurarna, byggda av rött tegel i storformat lagt i renässansförband, ha rests på grundmuren till 1500-talskyrkan. Detta har dock inte kunnat bekräftas i samband med murverksundersökningar. De yngre murarna är uppförda av rött tegel i normalformat. Kyrkan är slätputsad och vitkalkad, men var ursprungligen avfärgad i gult. Murarna ansluter direkt till mark utan synlig sockel. Över samtliga hörn finns kopparavtäckta strävpelare.

Kyrkorummet nås via portaler i väster, söder och norr, alla byggda 1932 som raktäckta pardörrar med fasta, rundbågiga överstycken. Dörrarna är tillverkade av ramverk, som utvändigt täckts med stående ekpanel, och invändigt har kvadratiska fyllningar. Den västra portalen har en tvåsprångig omfattning, de övriga har ensprångiga och flankeras av strävpelare i två nivåer, avtäckta av sadel- resp. pulpettak i koppar.

Kyrkans gjutjärnsfönster, bevarade sedan 1866-68, är uppbyggda med diagonalställt, svartmålat spröjsverk och med dekorativa masverk av olika slag i resp. rundbåge. I fönstren sitter klarglas. I korets tresidiga avslutning finns i mitten ett rundfönster, på ömse sidor därom varsin blindering, uppbyggda med två rundbågar inskrivna i rundbågiga nischer. Öppningarna har solbänkar av slipad kalksten. I tornet finns mot alla väderstreck två rundbågiga ljudluckor, klädda med stående lackad träpanel, inskrivna i varsin tvåsprångig, rundbågig nisch. Ovanför ljudöppningarna sitter cirkulära tornur.

Långhuset, koret och korsarmarna täcks av ett korsformat sadeltak, liksom tornets fyr-sidiga spira belagt med klovad och rakhuggen skiffer. Avvattningen är gjord av koppar. Tornet kröns av ett klot och ett kors, båda i koppar. Längs kyrkorummets takfot och tornets triangulära gavelrösten löper en enhetlig rundbågefris, nedtill dekorerad med droppstenar, och uppåt avslutad av ett tresprångigt listverk.

Den sexsidiga sakristian från 1932 har sockel av huggen granit, slätputsade fasader och avslutas uppåt av en klockformad huv, täckt av kopparplåt i skivtäckning med för-skjutna hakfalsar. Huven kröns av en öppen kopparlanternin med klockformat tak.
Fönstren är rundbågiga, brunmålade träfönster med vardera två spröjsade lufter. Till sakristians förrum leder en raktäckt enkeldörr klädd med stående träpanel.

Tillbyggnaden från 1968 med samlingslokal, pentry och diverse biutrymmen är byggd av spritputsade stenväggar, till vilka ansluter blålilalackerade glaspartier i vägg och tak. Mellan kyrkan och tillbyggnaden finns en glasad spalt.