Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE KARABY 44:1 - husnr 1, VÄSTRA KARABY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Karaby kyrka (akt.), VÄSTRA KARABY KYRKA (akt.)
2014-10
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Kyrkobyggnaden har idag kvar sin ursprungliga disposition med torn, långhus och sakristia i öster. Anläggningen är axialt planerad med torn och sakristia placerade i liv med varandra, kraftigt indragna från långhusets fasader.

Grundläggningen är gjord av gråsten i kalkbruk. Långhuset och sakristian har en tjärad, skråkantad sandstensockel av varierande höjd, medan tornets väggar ansluter direkt till mark utan synlig sockel. Murverket består av tuktad gråsten, med inslag av sandsten och handslaget rött tegel, som återanvänts från den gamla medeltida kyrkan. Stenarna är lagda utan tydlig skiftgång och fogade med kalkbruk. I tornets nedre del märks en hörnkedja av sandstenskvadrar. Tornets övre del är murad av tegel i renässansförband, de nedre partierna i gult och de övre i rött. Fasaderna är putsade med en knottrig spritputs och avfärgade med kalk. Omfattningar och listverk är slätputsade. Takfoten är utformad med en tresprångig gesims, vars mittersta del är vulstformad.
I fasaderna finns ett stort antal ankarslutar.

Samtliga fönster är utförda som stickbågiga öppningar med slätputsade omfattningar. Ovanför varje öppning finns en rundbåge i form av en slätputsad relief. Ytterbågarna är av gjutjärn med ett enkelt spröjsverk och rutor av antikglas. Även solbänkarna är av gjutjärn. I tornet finns varsin rundbågig ljudöppning, med valvbågen markerad i slät relief, i alla väderstreck. Ljudluckorna är tillverkade av plank, som på utsidan klätts med gröngråmålad spontpanel.

Kyrkan har två entréer, en sekundär genom sakristian och huvudentrén genom tornet. Tornportalen är stickbågig med slätputsad omfattning utan dekor. Porten utgörs av en modernt beslagen pardörr klädd med svartmålad panel i rombmönster. Ovan dörren sitter inmurad i fasaden en stentavla av sandsten med inhuggen text, som beskriver tornets tillkomsthistoria. Västfasadens smidda ankarjärn bildar årtalet ”1794”. Pardörren till sakristian är raktäckt och klädd med grönmålad fiskbensmönstrad panel. Källaren nås utifrån genom en brunsvart fyllningsdörr i långhusets östra sida.

Taken över långhus och sakristia är sadeltak belagda med kopparplåt i skivtäckning med måttligt förskjutna horisontella falsar. Den äldsta plåten är grönt ärgad, medan partiet som lades om 2000 är brunsvart. Tornets tälttak avslutas av en lanternin, utformad med serlianaöppningar i alla väderstreck, som bär en barockinspirerad huv krönt av ett klot och en vindflöjel.