Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG TUNHEM 2:1 - husnr 1, VÄSTRA TUNHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA TUNHEMS KYRKA (akt.)
2002-09-10
Exteriörbeskrivning
Långhuset i Västra Tunhems kyrka är av ansenlig längd under mansardtak med en ocentrerad sydport, tresidigt kor i öster med en vidbyggd liten polygonal sakristia i öster, samt torn i väster med port. Exteriören på denna stora kyrka präglas av ombyggnaderna kring 1740 och 1810. Tornets låga tak i två fall med nationalromantiska drag ger en indikation om åtgärder vid 1900-talets början. Gravkorsrester, skevheter i väggar, fönsternischer och tak antyder dock kyrkans betydligt äldre ursprung. Kyrkan är placerad i öst-västlig riktning. På någon meters distans från sydväggen finns grundrester av Forstenasläktens gravkor från 1600-talet, raserat under 1770-talet, med en vidbyggd gravkammare i öster och i linje med detta västerut ytterligare stenar till en välvd gravkammare. I höjd med dess östmur skjuter i sydväggen en liten smal stentrappa, eller pelarbas, ut med en skråhuggen sandsten överst och i marken ligger stenar till ruinen. Dess tumba täcks av en stenhäll från 1937 med ett reliefhugget vapen och palmetter i hörnen och nedtill finns en minnessten från 1931, då gravkoren grävdes ut. På norra sidan om sakristia och kor är två rektangulära plåtluckor i marken av olika storlek, samt en ventilhuv från pannrummet under jord från 1937.

FASAD - Fasaden omputsades 1997. Grovt spritputsad fasad, kalkavfärgad vit, med slätputsade hörn i breda fält som slutar cirka 80 centimeter över marken. Runt alla öppningar är fasaden också slätputsad. I vinkeln till taksprånget på långsidorna sitter en smal trälist. På nordöstra fasaden finns något så märkligt som ett i sten uthugget schackbräde, utsparat i putsen. På västväggens södra sida sitter två gamla nötta, reliefhuggna gravhällar monterade med plåtavtäckning i klamrar av järn. Mitt på sydväggen finns en kantig ristning i putsen som markerar öppningen mellan långhuset och Torstenssons gravkor. På norra sidan finns en rundbågad ristning i nordväst som markerar den tidigare norrporten. Tornet har en putsad takgesims med raka profileringar. Under klockvåningen sitter runda, nyare ankarjärn indragna i fasaden. På långhuset syns runda ankarjärn med lång pik i sydöst. Raka ankarslut, troligen hopsmidda med järnet, finns vid hörnen mellan kor och långhus. Längs norra sidan sticker oregelbundna stenar ut nedtill, i väster mer på linje och längre utanför fasaden.
Tornsockeln är låg, murad av diabas och slät med en ojämn, utskjutande överkant. Sockeln på långhusets västra sida och vidare till cirka hälften av södra sidan är murad av sandsten med skråhuggen överkant. Sockeln blir högre österut. Koret har en utåtvinklad sockel åt norr som är slät och tjärad. I övrigt är inga socklar synliga.

FÖNSTER - Alla fönster har vitmålade snickerier. På var långsida finns fyra rundbågade fyrluftsfönster, blyspröjsade till 15 rutor var med flerfärgade antikglas. Små hakar finns på de övre lufterna. Fönsterbänkarna av sågade stenskivor, troligen 1900-tal, är bredare än fönsteröppningen och inmurade. Tornet har ett högre fönster åt söder och ett åt norr med smala träspröjsar och likadan indelning. Västportens överljus har två lufter med lika stora, träspröjsade rutor, mittpost och kopparbleck. Sydportens överljus har en rundbågad, spröjsad luft. Tornet har stora, stickbågade ljudgluggar har på alla sidor med brunbetsade träjalusier och plåtskodda solbänkar. Sakristian har i en rektangulär, vidgad nisch åt öster ett likformat tvåluftsfönster med mittpost, spröjsat till sex rutor i var luft.

PORT - Västporten sitter i en tvåsprångig, rundbågad nisch, med lunettfönster upptill och en inmurad stentavla i första språnget därunder, över den betydligt djupare dörrnischen. Dörren från 1938 är tvåbladig av omålat trä med dekor av utanpåliggande fyrkanter av olika storlekar, en stor dragring av smide på vart blad och figurativt metallvred. Tavlan säger att tornet byggdes 1810. Sydporten har en likadan dörr, fast smalare, indragen i en nisch med ett litet överljus. Sakristian har i sydväst en enkel dörr från 1990 med vitmålad fiskbenspanel (vilket den tidigare från 1938 också hade) och sparkplåt. I marken framför ligger en huggen kalkstenhäll med en dörrhållare av smide.

TAK - Långhuset har ett mansardtak med rektangulära skifferplattor. En hög plåtskorsten finns i nordöst. Taksprånget är träklätt och vitmålat. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt. Tornet har ett trubbigt torntak uppdelat på två skiffertäckta takfall med ett kort, kopparklätt vertikalt parti emellan. Nedre takfallet svänger ut nedtill och på varje sida bryts det övre takfallets nederkant av en rundbågad, kopparklädd öppning med ärgade kopparluckor, slutsten och däröver en förgylld kula. Taket kröns av en spira med smideskors på förgylld kula. Samtliga krön är plåtskodda. Sakristian har ett sadeltak med valmad spets, som går ut alldeles under korets takfot.