Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV STEHAG 47:1 - husnr 1, STEHAGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STEHAGS KYRKA (akt.)
2017-09-20
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus om tre travéer, lägre och smalare kor samt en lägre och något smalare kvadratisk sakristia i öster. Norr om koret ansluter det Coyetska gravkoret och norr om långhuset den två travéer långa nykyrkan. Centralt på långhusets södra sida står ett lågt och bastant torn. Under sakristian finns en krypta och under nykyrkan ett pannrum.

Murverken består till största del av skalmurar av kvaderhuggen sandsten. Gravkoret, nykyrkans trappgavel och tornets överdel är murade i tegel, det sistnämnda delvis i korsvirkeskonstruktion. De vitkalkade fasaderna är spritputsade eller i några fall slätputsade. Trappgavlarna är målade med vit kc-färg förutom nykyrkans vars röda tegel är oputsat och omålat. Tornet har tälttak med tornhuv medan övriga byggnadsdelar täcks av sadeltak, där gravkorets är halvvalmat. Förutom tornhuven som är spåntäckt är taken klädda med enkupigt rött tegel.

Kyrkans fönster, frånsett de till pannrummet, följer samma grundprincip men varierar något i storlek. Två småspröjsade lufter sitter under en lunettformad båge med radiell spröjsning. De är målade med grön oljefärg och sitter indragna i en cirka decimeterdjup rundbågig nisch utan omfattning. Sakristians öppningar och fönster är stickbågiga och här är de undre lufterna tre, fördelade på två smalare bågar med en bredare i mitten. I nykyrkans fönster är lunettbågen uppdelad i två lufter och den radiella spröjsningen något annorlunda utförd.

I det påbyggda vapenhuset som numera fungerar som klocktorn återfinns kyrkans huvudentré i söder. Porten sitter i en djup rundbågig nisch och består av en rundbågigt avslutad pardörr vars dörrblad är klädda med stående fernissad panel och sparkplåt. Varje dörrblad har ett mindre runt fönster. Beslagen är utförda i smide. I murverket ovan dörren syns spåren av vapenhusets tidigare trappstegsgavel. Fasaderna är spritputsade och saknar markerad sockel. Svartmålade ankarjärn utan dekorativ utformning finns i öster och väster. Påbyggnaden, klockvåningen, har ett något indraget fasadliv och ljudöppningar i varje väderstreck. Dessa består av vardera två smala rundbågiga öppningar och centralt över dessa ett runt ventilationshål, allt placerat i en större rundbågig nisch. Ljudluckorna består av enkla brädkonstruktioner, i vissa fall med smidesbeslag. Tornhuvens väggar är klädda med locklistpanel som troligen varit tjärad. Tornet/vapenhuset har inga fönster.

Långhuset är spritputsat och saknar markerad sockel eller takfot. I södra fasaden finns två fönster, ett på var sida tornet, och i norr ett väster om nykyrkan. De två fönstren i den västra travéen är något mindre än kyrkans övriga. Den sydöstra hörnkedjan är oputsad medan hörnkedjorna i väster markeras av ritsningar i putsen. Direkt öster om norra fasadens fönster är den tidigare hörnkedjan, innan långhusets utvidgning, frilagd. Västfasaden är försedd med trappgavel där ankarslutar bildar årtalet 1727 samt bokstäverna NCPJC. Centralt placerad finns västportalen som utgörs av en rakt avslutad pardörr med panel i rombiskt mönster och stora gångjärn i smide. Över detta sitter ett grönmålat lunettformat överljus med radiell spröjsning snarlik fönstrens.

Koret är spritputsat. Hörnkedjorna av släthuggen sandsten är oputsade, liksom den låga sockeln och takfrisen i grå och röd sandsten vilka båda är något utkragande. Ovanför takfrisen löper en enkel putsad gesims. I södra fasaden finns ett fönster, den norra upptas närmast till sin helhet av gravkapellet.

Sakristian är liksom koret spritputsat, med undantag av norra fasaden där putsen är slevdragen och kvastad. Hörnkedjor, takfriser och den låga sockeln i söder är frilagda. Det enda fönstret är placerat i söder och har som tidigare beskrivits en något avvikande utformning i förhållande till kyrkans övriga. Under fönstret, strax över marknivå, finns en svagt spetsbågig muröppning med svart järngaller. Östfasaden har trappgavel i vilken det högt upp finns ett ankarslut, en oval försänkning samt en ventilationsglugg. Östporten nås via en fem steg hög trappa av sandstensblock med svartmålade smidesräcken. Det rakt avslutade dörrbladet i stickbågig nisch är utfört av mörkbetsad stående ekpanel och har svartmålad sparkplåt samt smidda beslag lika västportens.

Det Coyetska gravkoret norr om koret har liksom korets norrfasad slevdragen och kvastad slätputs. Sockeln är något utdragen från fasadlivet och längs den östra och västra takfoten löper profilerade gesimser. Under dessa finns enkelt utformade svartmålade ankarslutar. I norr leder en trappa av tre sandstensblock till en port med utformning liknande östportalen men bredare och stickbågigt avslutad. Ovanför dörren finns en grönmålad stickbågigt avslutad vindslucka i en stickbågig nisch. Gravkoret saknar fönster.

Nykyrkan norr om långhuset är spritputsad utan markerad sockel eller takfot. I öster finns ett fönster och i väster två, med utformning enligt tidigare beskrivning. Högt upp på dessa fasader finns enkla svartmålade ankarslutar. Under västfasadens norra fönster finns dessutom ett korsspröjsat vitmålat fönster i gjutjärn som utgör ljusinsläpp till källaren. Norrfasaden har oputsad trappstegsgavel i rött tegel som pryds av rundbågiga blinderingar där bokstäverna GC och årtalet 1853 är skrivet i smide. Över blinderingarna finns en rund öppning. Norrportalen nås via en fyra steg hög trappa i sandsten med räcken av svartmålad smide. Pardörren med överljus har samma utformning som västporten, men med enklare utformade smidesgångjärn. Norr om nykyrkan leder en trappa ner till pannrummet. I prånget mellan nykyrkan och gravkoret finns en mindre utbyggnad med spritputsad fasad och pulpettak som inrymmer WC.