Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG SANKT NICOLAUS 1 - husnr 1, SANKT NIKOLAI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT NIKOLAI KYRKA (akt.)
2018-02-28
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har ursprung i 1200-talet men är till största delen om- och nybyggd 1883 efter Helgo Zettervalls ritningar. Planen är korsformad. Kyrkan består av ett torn i väster, långhus, tvärskepp och ett rakavslutat kor som avslutas med en låg halvrund del i öster med sakristia. Låga sidobyggnader med före detta pannrum och gravkapell finns i hörnen mellan tvärskepp och kor. Endast tornet från 1600-
talet och delvis långhusmurarna sparades vid ombyggnaden 1883. Ett nytt vindfång byggdes 2013.

Murarna är av rött tegel och taket är belagt med skiffer och koppar. Fasaden är rikt artikulerad och indelad med strävpelare och dekorerad med gesimser, blinderingar, formtegel, kreneleringar och trappgavlar. Fönster- och dörröppningar är rundbågiga.

Kyrkans murar, förutom tornet, är uppförda av rött maskinslaget tegel murat i kryssförband, det vill säga vartannat skift med löpstenar och vartannat med koppstenar. Kyrkans sockel är klädd med granitskivor sedan 1991. Långhusets fasad indelas med låga strävpelare som övergår i lisener som ansluter till en horisontell rundbågsfris under takfoten. Kor, korsarmar, långhus och torn är alla försedda med trappgavlar. De låga sidobyggnaderna och den halvrunda sakristian har en fris med tandsnitt och krenelerade krön.

Tornet har flera sorters tegel från återanvänt medeltida till nutid. Vissa partier med skadat tegel är slammade med cementbruk. Tornets bottenvåning är putsad och målad gråvit. På västsidan finns stjärnornament av kritsten i murverket. Dubbla rundbågiga ljudöppningar med brädluckor finns i alla väderstreck. Zettervall byggde på tornet och försåg det med trappgavlar med blinderingar istället för de tidigare rundade renässansgavlarna.

Fönstren är alla rundbågiga men av olika format och utseende. De flesta försågs med ytterbågar av mahogny 1978. Långhusets stora rundbågiga fönster av gjutjärn är indelade i rektangulära rutor med färgat glas längs kanterna och runda klarglas i mitten. Koret har flera fönster med glasmålningar. På korets östgavel sitter ett stort halvrosettfönster med glasmålningar. Insidan är igenmurad men glasmålningarna syns utifrån. Solbänkarna är cementputsade och sedan 1978 klädda med koppar.

Huvudingången är genom tornets perspektivportal i väster som tillkom på 1880-talet. Portalen kragar ut en tegelsten från tornets murliv. Dubbeldörren omges av sex rundbågiga tegelsprång. Ovanför sitter ett rosettfönster och portalen avslutas som en trappgavel. Dörrarna av ekbrädor är försedda med dekorativa
gångjärnsbeslag och bronslejon med ringar som handtag. Ett lejon är från gamla kyrkan medan det andra är från 1880-talet. Ytterligare ingångar finns till sakristian och i norra korsarmen. Kyrkans vardagsingång är genom vindfånget från 2013 till entrén i södra korsarmen. Stommen på vindfånget är av I-balkar av cortenstål med fasta glaspartier däremellan. Utanpå finns plåtar av rostig cortenstål med ett genombrutet mönster av ett stiliserat lövverk. Dörren är ett glasat aluminiumparti. Taket på vindfånget är klätt med papp.

Kyrkans sadeltak över långhus, tvärskepp och kor är täckta med skiffer. Taken över torn, trapphus, pannrum, gravkapell och sakristia är täckta med falsad koppar. Tinnarna på trappgavlarna är täckta med koppar. Takavvattningen är av koppar.