Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY NORRA ERINGSBODA 1:85 - husnr 1, ERINGSBODA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ERINGSBODA KYRKA (akt.)
2020-04-22
Exteriörbeskrivning
Eringsboda kyrka har rektangulär planform med utbyggnad för sakristia i norr. Bårhus och pannrum är belägna i källarplan. Byggnaden vilar på en relativt hög sockel av fältsten som är spritputsad och avfärgad i grått. Stommen av liggtimmer är klädd med stående ljusgrå panel och fönstren i trä är vitmålade. De båda byggnadskropparna är avtäckta med sadeltak klädda med svartmålad plåt i skivtäckning med parallella tvärfalsar. I sakristians nock finns en skorsten i rött tegel som bryter skeppets takfot.
Timmerstommens knutar döljs av knutlådor utformade som pilastrar med enkla kapitäl vilka bär upp en kraftig takfotsgesims som på gavlarna utgör gördelgesims, medan en mindre list här följer takfallen.

Långsidornas fasader bryts upp av stora rundbågiga och småspröjsade fyrluftsfönster. Sakristian har rakt avslutade och småspröjsade tvåluftsfönster i öster och norr. I skeppets och sakristians norra socklar finns korsspröjsade tvåluftsfönster till pannrum och bårhus. Ovan västfasadens gördelsgesims återfinns ett större lunettformat fönster med radiell spröjsning och profilerad omfattning och närmast nocken ett mindre korsspröjsat rundfönster. Östra gavelröstet har ett likadant rundfönster och i östra fasaden finns det centralt placerade rundbågiga fönster, lika det på långsidorna, som invändigt sattes för med altartavlan vid restaureringen 1932.

Huvudentrén i väster nås via en fem steg hög trappa i granit. En rakt avslutad och rödmålad helfransk pardörr med tre fyllningar i vardera dörrblad omges av en portal där pilastrar bär upp ett enkelt profilerat och plåtavtäckt entablement i vars mitt en minnestavla med den förgyllda texten ”ÅR 1847” återfinns. Portalen flankeras av två lyktor i svartmålad plåt. Trots att huvudentrén är belägen i väster är sydfasaden huvudfasad i arkitektonisk mening. Fasadens pilastrar bildar tillsammans med en bred och kraftig fronton ett för kyrkan karaktäristiskt gavelmotiv. Frontonen inramas av en tandsnittslist, och pryds centralt av det allseende ögat omgivet av strålglans i förgyllning samt kröns av voluter och ett förgyllt latinskt kors. Sydportalen är utformad likt den västra med skillnaden att pilastrarna här bär upp en rundbågig arkivolt och att texten över dörren istället lyder ”GUD TILL ÄRA”. Entrén nås via en trappa i tre steg samt en ifrån väster anslutande lång ramp i granit med räcke av svartmålat smide. Prästingången i sakristians västfasad nås via en fyra steg hög tappa i granit och utgörs av en pardörr klädd med liggande panel och rödmålad likt övriga dörrar. Den svagt framskjutande omfattningen är plant utformad med ett profilerat listverks om överliggare. Bårhuset med sitt kapell under koret och pannrummet under sakristian har båda enkla dörrblad klädda med diagonalställd panel, även dessa rödmålade. De båda nedgångarna har trappor i granit med omgärdande murar i betong.