Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO FRÄNNINGE 70:1 - husnr 1, FRÄNNINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRÄNNINGE KYRKA (akt.)
2018-10-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, fullbrett kor med korsarmar i söder och norr, halvrund absid i öster samt rektangulärt fullbrett torn i väster. Källare finns under södra delen av norra korsarmen med utvändig nedgång vid dess västra sida. Grundläggningen utgörs troligen av kallmurad natursten. En utskjutande skråkantad och spritputsad sockel löper runt hela kyrkan utom på tornet, där sockeln endast markeras med samma avfärgning i kimrök som sockeln på övriga byggnadsdelar. Sockelns höjd varierar runt kyrkan till följd av topografin.

Murverken är enligt Brunius beskrivning 1850 uppförda av kalksten, sandsten och gråsten med omfattningar av huggen kalksten, medan tornet ska vara uppfört i gråsten med omfattningar av tegel. Kyrkans underhållsplan saknar uppgift om i vilket material de 1867–68 tillkomna korsarmarna, absiden och fönsteromfattningarna är utförda i. Samtliga fasader är spritputsade och avfärgade i vitt, sannolikt till största del med kalkcementfärg. Omfattningar och listverk är slätputsade. Långhus, kor och korstak täcks av ett gemensamt korstak, tornet av ett valmat sadeltak och absiden med ett hjälmtak. Samtliga takfall är avtäckta med enkupigt rött tegel frånsett absiden som har takbeläggning av enkelfalsad plåt med svagt förskjutna tvärfalsar. Torntaket kröns av ett klöverbladskors i plåt eller järn och absiden av en vindflöjel i form av en kyrktupp i plåt.

Kyrkans huvudentré i västtornet nås via en fem steg hög trappa av granit med svartmålade och gummiklädda smidesräcken. Portalen utgörs av en rakt avslutad helfransk pardörr i oljad ek med liggande rektangulära fyllningar, vilken sitter i en rundbågig murverksöppning med omfattning i fyra språng. Det lunettformade överljuset i oljad ek har blyspröjsat polykromt antikglas, där spröjsningen bildar bokstäverna alfa och omega, samt en centralt sittande och framskjutande lykta. Tornets fasadgestaltning är i övrigt sparsmakad. Västfasadens murverk kragar in något i höjd med klockvåningen, språnget är avtäckt med rött enkupigt tegel. Klockvåningen har en rundbågig ljudöppning med djupt sittande ljudlucka av brunmålad stående panel i samtliga väderstreck utom öster. I fasaderna syns ett flertal svartmålade ankarslutar med varierande utformning och i det sydvästra hörnet sitter två kraftiga hörnjärn. I söder finns en tillbyggnad för torntrappa som nås via en stickbågig mindre dörr av stående ekpanel. Tillbyggnaden är utformad snarlik en kraftig strävpelare där övre delen är indragen och båda takfallen är avtäckta med rött enkupigt tegel. I övre trapploppet finns i väster ett mindre rektangulärt småspröjsat och vitmålat träfönster med sex glas. Ett liknande fönster med fyra glas sitter i tornfasaden någon meter ovanför tillbyggnaden. Direkt öster om tillbyggnaden står en äldre gravsten fastklamrad i fasaden. Samtliga tornfasader ansluter till taket genom en enkel vitmålad takfotsbräda.

Långhuset har fyra höga och rundbågiga fönster i söder respektive, vars omfattningar har tre språng. De svartmålade järnbågarna är indelade i två högsmala rundbågar med blyspröjsat polykromt antikglas. Spröjsningen bildar i övre delen ett fyrpass och två mantuanska kors, medan nedre delen är diagonalställd. Vid sydfasadens andra fönster från väster är den romanska sydportalens position markerad genom en ritsning i putsen. I motsvarande läge på norrsidan syns spår av nordportalen i form av trappsteg vid sockeln. Vid takfoten löper en profilerad gesims som återfinns på samtliga byggnadsdelar utom tornet.

De båda korsarmarna är identiskt utformade, med två fönster lika långhusets i vardera väst- och östfasad. Gavelfasaderna har en centralt placerad rakt avslutad ramverksdörr i ek med fem liggande speglar. Trycke och nyckelskylt är i mässing. Ovanför dörren finns ett rundbågigt fönster lika långhuset, flankerat av lägre sittande högsmala rundbågiga fönster med gestaltning enligt samma princip som övriga fönster. Dörr- och fönsteromfattningarna har tre språng och hela entrépartiet inklusive fönster markeras i fasaden med slätputsat rundbågigt parti. I gavelröstet återfinns två rundbågiga blindfönster med vitmålad diagonalställd spröjsning och omfattning i två språng. Över dessa sitter ett cirkulärt korsspröjsat och vitmålat fönster i trä med klarglas och omfattning i två språng.

Den halvrunda absiden har ett rundbågigt fönster likt långhusets i sydväst respektive sydost. Rakt i öster nås prästingången via en gjuten betongtrappa. Det rakt avslutade dörrbladet är klätt med stående lister med sågtandad profil varvat med slät stående panel. Trycke och nyckelskylt är i mässing. Ovanför dörren finns en oputsad balk i granit och ovan denna finns en slätputsad yta med en fastklamrad minnessten med inskriptionen ”KORKYRKAN UPPBYGGD ÅR 1868 I KONUNG CARL D XVs 9D REGERINGSÅR AF BYGGM. N. SJÖBERG”. Överst sitter ett mindre rundbågigt överljus med gestaltning och material likt kyrkans övriga fönster. Hela entrépartiet sitter i en tvåsprångig omfattning.