Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO ÖVEDSKLOSTER 2:10 - husnr 2, ÖVEDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖVEDS KYRKA (akt.)
2018-10-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgår från det latinska korset. Korsstammen i form av mittskeppet är påtagligt bred och inrymmer vapenhus, långhus och fullbrett kor med tresidig avslutning, medan korsarmarna i förhållande till mittskeppet är korta och smala och snarare har karaktär av sidokapell. Här inryms i söder sakristia och i norr herrskapskyrka med underliggande gravkor. Kyrkan vilar på en grund av fogad natursten, sannolikt ingår material från den medeltida kyrkan i grundläggningen. Kyrkans underhållsplan saknar uppgift om material i murverken. På de ställen där murverk kan skönjas genom putsen är de utförda av obearbetad natursten, som också här i någon utsträckning bör ha återanvänts från den föregående kyrkan.

Exteriörens huvudmotiv är västgaveln, gestaltad i starkt stiliserad italiensk barock. Den är uppbyggd kring en mittrisalit bestående av en två våningar hög bandrusticerad rundbåge som bär upp en fronton med slätputsat gavelfält, profilerat listverk i övedssandsten samt ett centralt placerat rundfönster i gråmålat trä med radiell spröjsning. Fönstrets omfattning är liksom den gördelgesims som löper i höjd med takfoten och rundbågens anfang utförd i övedssandsten. De indragna delarna av fasaden som flankerar mittrisaliten är under gördelgesimsen bandrusticerade likt rundbågen, med vardera en rektangulär stående blindering. Ovan gesimsen svänger fasaderna in mot frontonen i en hålkäl, en förenklad variant av de voluter som vanligen användes i romerska barockkyrkors västgavlar för att dölja nivåskillnaden mellan mitt- och sidoskepp. Det centrala slätputsade fasadpartiet innanför rundbågen upptas av den stramt utformade västportalen med smala och enkla lisener som bär upp en profilerad arkitrav på vilken vilar en volutprydd kartusch med Hans Ramels och hans hustru Amalia Beata Lewenhaupts dubbelvapen. Portalen är utförd i sandsten, av vilka stora delar av stenarna i lisenerna och portens omfattning är utbytt. Kyrkporten utgörs av en pardörr med smala och höga kopparklädda dörrblad. Ovanför västportalen sitter ett rundbågigt gråmålat treluftsfönster i trä, bestående av två höga, smala och småspröjsade bågar samt en överliggande lunettformad båge med radiell spröjsning. Samtliga fasaddelar är vitkalkade utom sockeln som utgörs av ljust rödmålade plattor av övedssandsten.

Kyrkans övriga fasader är frånsett den tresidiga koravslutningen spritputsade och vitkalkade med rödmålat sockelparti. Utmed takfoten löper en slätputsad profilerad gesims. Koravslutningen, där de snedställda partierna åt syd- och nordöst är svagt rundade, är utformad med samma slätputsade bandrustik som i västgaveln samt större slätputsade partier kring fönstren. Under fönstren finns även liggande rektangulära blinderingar. I korsarmarnas norrfasader finns kvadratiska blinderingar vars utformning och placering saknar uppenbar koppling till helhetsgestaltningen. Möjligen har här tidigare suttit minnestavlor eller liknande. Norra korsarmens sockel har gallerförsedda muröppningar mot det underliggande gravkoret. Runt hela kyrkan finns ett flertal äldre gravhällar uppställda mot fasaderna, i något fall på en murad sockel.

Kyrkans fönster sitter i djupa slätputsade nischer och är utformade likt det rundbågiga fönstret i västgaveln. Mittskeppets norr- och sydfasader har ett fönster väster om korsarmarna och två öster om. Den västra delen som inrymmer vapenhuset saknar fönster åt norr och söder. Koravslutningen har tre fönster, ett i varje fasad.

Korsarmarnas fönster följer samma mönster men är en ruta lägre än övriga fönster. Sakristian har fönster åt väster och söder medan herrskapskyrkan har fönster åt väster och öster. I korsarmarnas västfasader finns även ingångar som nås via stensatta trappor. Dörrbladen är klädda med profilerad panel i två på varandra stående koncentriska kvadrater målade med svartpigmenterad oljelasyr. Gångjärnen är handsmidda utanpåliggande plattgångjärn av 1700-talstyp.

Kyrkan har en intrikat takutformning. Mittskeppet täcks av ett brutet sadeltak som i väster övergår i svängd form anpassad efter västgaveln. Här finns vardera en takkupa i söder respektive norr, vilka fungerar som ljudluckor. Även koravslutningen har brutna takfall, där de snedställda partierna i syd- och nordöst är lätt konvexa, medan korsarmarna täcks av brutna tälttak. Västpartiet inklusive takkupor samt de konkava takfallen i koravslutningen täcks i sin helhet av rödmålad förzinkad plåt i skivtäckning. Övriga byggnadsdelar har plåttäckning i de övre takfallen medan de undre är avtäckta med enkupigt brunsvart glaserat tegel. Korsarmarnas tak kröns av dekorativa kopparhuvar medan västgaveln kröns av ett latinskt kors av ärgad kopparplåt. Fot- och hängrännor är utförda i rödmålad förzinkad plåt.