Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA BOLLERUPS KYRKA 1:1 - husnr 1, BOLLERUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BOLLERUPS KYRKA (akt.)
2017-03-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans äldsta murverk är uppbyggt som skalmurar av kluven och tuktad kalksten. Tornets och långhusets murverk är mycket snarlikt och sannolikt uppfört nära i tid efter varandra om inte samtidigt. 1800-talets murverk består av huggen kalksten och kalkstensflis med inslag av gråsten, lagda i bruk med relativt jämn skiftläggning. Samtliga fasader är spritputsade och vitmålade med gråmålat sockelparti. Sockeln på torn och långhus består av huggen kalksten. Tornsockeln är profilerad med en hög skråkant och en kvartsstav överst medan långhuset har en sockel med enbart skråkant. I korsarmarnas gavelrösten finns slätputsade och kal-kavfärgade blinderingar i form av latinska kors. Långhusets, korsarmarnas och absidens murar avslutas upptill av en sicksackbård murad i strömskift samt däröver en sågtandslist. Listverket är murat av tegel och tillkom vid ombyggnaden 1869. Tornet listverk består av en tandsnittgesims som bör vara från 1874 då tornets övre del påmurades. Strax under tornets ljudöppningar syns raka ankarslutar till tornets bjälklag.

Kyrkans fönster- och dörröppningar är från 1800-talet och har ett enhetligt utseende med rundbågsformade valv och omfattningar av tre slätputsade mursprång. Solbänkarna är av kalksten och fönsterbågarna är av oljad ek med småspröjsade glas. I tornet finns också några mindre ljusöppningar som utåt utgör smala ljusspringor vilka vidgas in mot rummet. Dessa saknar fönsterbågar och är enbart tätade med galler för fåglar. Några av öppningarna är igensatta invändigt. Tornet har fyra ljudöppningar med tresprångiga slätputsade omfattningar. Ljudluckorna är utvändigt brädklädda och med luckor av stående brädor.

Fyra ingångar finns till kyrkan, huvudingången i väster, sidoingångar till korsarmarna och en prästingång till absiden i öster. Västportalen består av en rundbågig omfattning murad med tre slätputsade mursprång. I öppningen sitter en rakt, avslutad pardörr med dörrblad klädda med snedställd, oljad ekpanel och ett halvrunt spröjsat överljusfönster. Portalerna till korsararma har likande utseende men är större och istället för ett överljusfönster finns ett stort rundfönster över porten med spröjsat träfönster. Över sydportalen sitter ett litet änglahuvud i huggen sten sannolikt återanvänt från någon av kyrkans rivna delar eller äldre inredning. Präst-ingången liknar korsararmas men är smalare och har ett litet rundbågsavtäckt överljusfönster istället för rundfönster.

Kyrkans yttertak är av tjärat spån på öppen läkt, ekspån på tornet och furuspån på övriga delar. Långhuset och korsarmarna täcks av sadeltak medan absiden täcks av ett halvt kägeltak. Alla delar har en gemensam nockhöjd. Tornets yttertak har en åttkantig form med ett flackare tak nedtill, med kraftig utkragning över takfoten, och en hög spetsig spira som avslutas av ett krönkors i järnsmide. Taklaget över kyrkans lågdelar är av bilad fur från 1869. Inslag av äldre virke finns på långhusvinden i form av inmurade romanska/ursprungliga bjälkar. Tornets bjälklag består av både ek och fur sannolikt av både äldre och nyare delar från 1700-talet och framåt.