Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TOMELILLA TOSTERUP 2:1 - husnr 1, TOSTERUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TOSTERUPS KYRKA (akt.)
2017-04-19
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av långhus med tornpåbyggnad i väster, vapenhus i söder och smalare rakavslutat kor i öster. Under koret finns ett gravvalv. Långhusets västra del kan betraktas som en egen byggnadsdel med en kraftig mur mellan långhusets östra del och västpartiet med tornpåbyggnad. Långhusets och delar av korets norra murar är medeltida och tillhör den äldre romanska kyrkobyggnaden. Murarna förefaller mycket välbevarade och består av kalksten i relativt regelbundna skift. På murarnas nedre del finns en sockel av finhuggen skråkantad kalksten. Två högt sittande fönster finns i långhusets mur och ett lägre sittande fönster i koret. Nordportalen är belägen mitt emellan långhusets fönsteröppningar och är igenmurad med gråstenar. Hörnkedjorna till fönsteröppningarna och dörromfattning till norra portalen är av kvaderhuggen kalksten och bildar ett rundbågsformat valv. Fönsteröppningarna har skrånande smygar och smala ljusöppningar. Valvet till korets fönsteröppning förefaller delvis vara av sandsten då denna sten är gulare än övriga stenar. Korets norra medeltida murverk är påbyggt och förlängt mot öster i den senare ombyggnaden från 1500-talet. Murverket till dessa och övriga delar av kyrkan är spritputsade och vitmålade och saknar markerad sockel. Upptill avslutas murarna, även den romanska delen, med en slätputsad, kalkavfärgad och profilerad gesims, dvs. ett listverk. Tornet över långhusets västra del består av en kvadratisk tornpåbyggnad som är smalare än långhusets bredd i norr och söder och omges av långhusets yttertak på dessa sidor. Långhusets gavelkrön mot väster och öster är förhöjt med uppstickande tinnar vid takfoten vilket gör att gavlarna ser lite högre ut än de egentligen är. Samma gavelkrön finns också på vapenhusets södra gavel. Östra gaveln och vapenhusgaveln avslutas också upptill med en tinne. Gavlarna ser ut att vara avtäckta med oputsad natursten. Inga blinderingar eller likande mönstermurningar finns i fasaderna. I vapenhusets södra gavel finns dock ett kryssformat ankarjärn och flera raka ankarjärn finns i tornets sidor. Över ingången till vapenhuset sitter en inmurad kalkstenstavla med en huggen inskription: ”Anno Domini 1598 lod erlig oc welbyrdig Mand Jørgen Brahe til Tostrop och hans kiere fru Ingeborg Parsberg till Gunnerstrop bygge denne Kircke oc lod her giöre deris Hvilested, altingest til Guds Aere.”

Ingång till kyrkan är numera från väster. Ingången har rektangulär form och över dörren finns en halvrund blindering, kanske ett överljusfönster som blivit igensatt. Ytterdörren är en fyllningsförsedd pardörr utvändigt klädd med brunmålad träpanel i rombiskt mönster. Ingången till vapenhuset är från söder men används inte längre. Dörröppningen har rundbågig form och raka smygar och ytterdörrens panel är utförd som på västra dörren. Kyrkans fönsteröppningar mot norr består av de tre romanska öppningarna. Mot söder finns tre stora fönsteröppningar, två till långhuset och en till koret. Fönstren har stickbågig form med profilerad och slätputsad omfattning i två språng. Fönsterbågarna är av järn med diagonallagd spröjsning samt ett fyrpass upptill. I de två östra bågarna sitter blyspröjsat glas i olika färger som bildar små rundlar, en ros i fyrpassspröjsen och en bård runt fönstret.

En rund fönsteröppning finns i västra fasaden mot läktaren. Ett rundfönster i korets östra sida syns numera enbart som en rund blindering då fönstret är igenmurat sedan 1964. Vapenhuset har en liten stickbågsformad fönsteröppning mot öster med spröjsat träfönster. Till klockvåningen i tornet finns vardera två rundbågsformade ljudöppningar i varje väderstreck, de östra något mindre än de övriga. I öppningarnas insidor sitter ljudluckor av trä utvändigt klädda med brunmålad träpanel. Gravkoret är inte markerat eller synligt i fasaderna men kan anas genom de tre galler- och luckförsedda muröppningar i öster, söder och norr, vilka utgör ljusöppningar till gravkammaren. Öppningarna har låg stickbågig form och det inre ljusschaktet går diagonalt ned genom yttermuren med stickbågsformat valv.

Yttertaket till långhus, kor och vapenhus har formen av ett sadeltak medan torntaket är pyramidformat. Samtliga yttertak är belagda med grå skiffer och torntaket kröns av en hög spira i smidesjärn med kula och vimpel.