Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM FARSTORP 10:1 - husnr 1, FARSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FARSTORPS KYRKA (akt.)
2021-05-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, smalare och lägre kor med halvrund absid i öster, fullbrett rektangulärt västtorn samt nykyrka i norr. Nykyrkans östvägg livar med långhusets östgavel och i väster sträcker sig nykyrkan en bit in på tornfasaden. Murverken är uppförda av gråsten i skalmurskonstruktion med hörnkedjor och omfattningar i samma material. Samtliga byggnadsdelar har skråkantade socklar i varierande höjd, spritputsade och avfärgade kimröksgrå. De vitkalkade fasadernas spritputs följer murverken ojämna struktur medan dörr- och fönsteromfattningar samt nykyrkans profilerade takfotsgesims är slätputsade. De medeltida byggnadskropparna har brädklädda takskägg och vitkalkade remstycken i liv med fasaden. Absidens hjälmtak är avtäckt med kopparplåt i mindre skivor med delvis förskjutna tvärfalsar. Övriga tak utgörs av sadeltak avtäckta med titanzinkplåt i skivtäckning, tornets med en halv plåts förskjutna tvärfalsar och i övrigt parallella. I nykyrkans nock finns en skorsten i rött tegel och långhusets östgavel kröns av en vindflöjel med årtalet 2002.

Västentrén utgörs av en slätputsad nisch och omfattning med en rakt avslutad pardörr klädd med grönmålad plåt. Framför entrén ligger en granithäll. Tornets enda fönster är ett ljusinsläpp till bottenvåning och återfinns i söder i form av en liten rundbågig öppning med djupt sittande träfönster med klarglas och invändig blyinfattad glasmålning. Nordingången till tornvåningen utgörs av en rakt avslutad grönmålad dörr av stående bräder som nås via en brant ståltrappa. I västfasaden finns en liten rektangulär glugg i höjd med andra tornvåningen. Klockvåningen har kopplade rundbågiga valvöppningar vars mittkolonnetter har fyrkantiga baser och tärningskapitäl. Solbänkarna är avtäckta med utskjutande stenskivor. Västra och östra fasaderna har dubbla öppningar medan syd- och nordfasaderna har en öppning vardera. Södra öppningen saknar mittkolonnett och östra fasadens norra öppning har istället för kolonnett en pelare med kvadratiskt tvärsnitt. Öppningarna är försedda med grönmålade ljudluckor av jalusityp. Gavelröstena åt norr och söder har kvadratiska ventilationsgluggar och ovan dessa smala stående blinderingar vars övre avslutning följer taktfallet. I de centrala blinderingarna finns vardera en rundbågig muröppning.

Långhuset har två stora rundbågiga fönsteröppningar med grönmålade fyrluftsfönster i trä placerade i murlivet. De nedre bågarna är småspröjsade med sex glas vardera medan de övre bågarna har fyra glas nedtill och upptill övergår i radiell spröjsning. Glasen är till stor del äldre och gröntonade. I långhusets sockel mellan fönstren syns ett mindre avbrott i sockeln som troligen utgör placeringen för det medeltida vapenhusets östvägg.

Koret har ett fönster i norr och ett i söder, rakt avlutade men i övrigt lika långhusets. Prästingången i absidens östfasad nås via en två steg hög granittrappa och utgörs av en rakt avslutad enkeldörr, liksom västporten klädd med grönmålad plåt. Ovan dörren finns en liten rundbågig öppning med djupt sittande grönmålad träbåge med blyinfattat glas. Solbänken är avtäckt med grönmålad plåt.

Nykyrkan har sex fönster lika långhusets, två i varje fasad. Nordentrén utgörs av en rakt avslutad pardörr med grönmålad panel i rombiskt mönster och nås via en sex steg hög trappa i granit med handledare av svartmålat smide. Portens omfattning är utformad som ett slätputsat och plåtavtäckt gavelmotiv.