Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM NÄVLINGE 1:2 - husnr 2, NÄVLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄVLINGE KYRKA (akt.)
2021-09-15
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, fullbrett kor med halvrund absid i öster samt fullbrett torn i väster. Under långhusets nordöstra del finns en källare där värmepannan tidigare var placerad. De spritputsade och vitkalkade murverken är uppförda av gråsten. Dörr- och fönsteromfattningar är murade i rött tegel och är sedan mitten av 1900-talet slätputsade och vitkalkade. Markerad sockel saknas men utskjutande grundstenar är bitvis synliga. Samtliga fasader utom gavlarna avslutas upptill av takfotsgesimser murade i rött tegel, tornets och absidens i tre språng medan de på långhus och kor är utförda i fyra språng. Tornets gesimser är vitkalkade. Tornets sadeltak har nock i samma riktning som långhusets och korets gemensamma sadeltak. Absiden täcks av ett hjälmtak. Samtliga takfall är avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med svagt förskjutna tvärfalsar och ståndrännor som via kvadratiska vattkupor leder ner vattnet i stuprör av koppar, dock med nedre delar utbytta till fabrikslackerad brun plåt. I långhusets/korets norra takfall finns en hög skorsten murad i rött tegel. Dörrar och fönster är utförda i trä och vid inventeringstillfället pågick som tidigare nämnts renovering med kulörbyte från ljusgrå till ockra.

Huvudentrén i väster utgörs av en rundbågig omfattning i två språng med en rakt avslutad pardörr med tre fyllningar per dörrblad samt lunettformat överljus med radiell spröjsning. Över entrén hänger en lyckta i smide och framför kyrkporten ligger låga hällar av granit. Tornets nedre våning har ett fönster i norr och ett i söder med rundbågiga omfattningar i två språng. Fönstren har fyra rektangulära och småspröjsade lufter samt övre lunettformade bågar snarlika västentréns överljus. Solbänkarna i ljusgrå granit förefaller vara sekundärt tillkomna.

Ovan västportalen finns ett rundfönster som utgör ljusinsläpp till läktaren. Spröjsningen är utformad som ett kors och en fyruddig stjärna. Klockvåningen har två rundbågiga ljudöppningar i varje väderstreck med rundbågiga ljudluckor av stående svartmålad panel. Solbänkarna är avtäckta med betong. Under ljudöppningarna syns svartmålade ankarslutar som på västfasaden bildar årtalet 1855. Väst- och östfasaderna avslutas med slätputsade trappstegsgavlar där tinnarna och de underliggande rundbågefriserna är utförda i rött oputsat tegel. Centralt finns en hög rundbågig blindering som flankeras av två små rundbågiga murverksöppningar, samtliga med omfattningar i rött tegel. Murverksöppningarna är försedda med luckor av stående svartmålade bräder och solbänkarna är avtäckta med kopparplåt.

Långhusets och korets gemensamma fasader bryts upp av tre fönster i norr och tre i söder, lika tornets. Under norra korfönstret återfinns nedgången till källaren med gjuten trappa täckt av träluckor klädda med korrugerad plåt. Korgaveln avslutas med en spritputsad trappstegsgavel. Absiden har fönster i sydost och nordost, mindre men i övrigt lika övriga fönster. Prästingången i öster är utformad enligt samma princip som västportalen men med enkelt dörrblad som nås via en tre steg hög stentrappa.