Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM SÖRBY 34:1 - husnr 1, SÖRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖRBY KYRKA (akt.)
2021-09-15
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, lägre och smalare rakavslutat kor i öster samt rektangulärt västtorn. Under koret finns en tunnvälvd gravkammare. I långhusets möte med tornet finns ett förhöjt väggparti, troligen rester från det medeltida västtornet. De ursprungliga byggnadsdelarna, koret och långhusets två östliga travéer, är uppförda i rött tegel i munkförband och skalmurskonstruktion. Murverken i den västra delen av långhuset, som utgörs av det senmedeltida tornets nedre del, är utförda i gråsten med inslag av tegel, sannolikt återanvänt från den ursprungliga västgaveln. Tornet från 1870-talet är murat i tegel. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt, enligt kyrkans underhållsplan (2004) med kalkfärg. Eventuellt förekommer även kalkcementfärg. Markerade socklar saknas men utskjutande grundstenar framträder här och var. Långhusets och korets östgavlar liksom tornfasaderna åt norr och söder avslutas med trappstegsgavlar. Samtliga byggnadsdelar har sadeltak avtäckta med rött enkupigt tegel.

Kyrkans enda ingång utgörs av den spetsbågiga västportalen som kragar ut i tre språng. Ett putsat listverk i fasaden markerar spetsbågens övre del. Kyrkporten är en rakt avslutad pardörr i ek som indelas i kvadrater av band i svartmålat smide. Varje kvadrat pryds av en stiliserad blomma i smide. I det slätputsade tympanonfältet återfinns en lykta med gult frostat glas. Ovanför portalen finns ett rosettfönster i grönmålat gjutjärn med tvåsprångig omfattning. I nord- och sydfasaderna finns mot vapenhuset vardera ett högt och smalt spetsbågigt fönster i grönmålat gjutjärn med tresprångig omfattning. Övre delarna av fönsteröppningarna markeras med listverk enligt samma princip som för västportalen. Solbänkarna är klädda med grönmålad plåt. Klockvåningen har spetsbågiga ljudöppningar med ljudluckor av liggande grönmålad panel, två i väster och öster samt en vardera i norr och söder. De två västra är något mindre än de i norr och söder, medan de östra är ännu mindre och placerade högre upp, på var sida långhusnocken. Frånsett i öster har öppningarna solbänkar av betong och listverk i fasaden likt västportalen. Tornets hörn markeras av subtila hörnlisener som genom grunda hålkäl övergår till trappstegsgavlarna. Väst- och östfasaderna avslutas med takfotsgesimser i tre språng. I höjd med klockvåningens golvbjälklag finns ett flertal enkla ankarjärn i smide. Gavelröstena pryds av hjulkors i slätputsad relief. I mötet mellan torn och långhus finns grunda strävpelare.

Långhuset har tre fönster i norr och tre i söder. Öppningarna är rektangulära, med småspröjsade fyrluftsfönster i grönmålat trä. Ovan fönstren återfinns målade blindfönster som ger illusionen av spetsbågiga fönster. Fönsterblecken är av grönmålad plåt. Koret har ett fönster i norr och ett i söder, lika långhusets frånsett att blindfönstren här är lunettformade. Långhusets och korets fasader avslutas upptill av en rundad spritputsad takfotsgesims. Korgaveln i öster har ett litet rundfönster med båge av grönmålat trä, placerat djupt in i murverket. Gavelröstet ovan rundfönstret pryds av blinderingar i form av tre rundlar samt två högsmala blinderingar vars något odefinierade övre form befinner sig någonstans i gränslandet mellan svagt spetsbågigt och rundbågigt.