Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄSSLEHOLM HÄSSLEHOLM 87:42 - husnr 1, HÄSSLEHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hässleholms kyrka (akt.), HÄSSLEHOLMS KYRKA (akt.)
2021-09-16
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av ett långhus med utanpåliggande trapphus i norr och söder, ett fullbrett och rakt avslutat kor i öster samt ett västtorn som i sin nedre del är bredare än långhuset. På tornets sydfasad finns ett halvrunt trapptorn. Samtliga fasader indelas av grunda strävpelare. Under koret finns en källare som bland annat inrymmer sakristia och konfirmandrum.

Grundmuren är gjuten av betong med utanpåliggande sockel av krysshamrad och skråkantad granit. Murverken är utförda i handslaget rött tegel, med schatteringar från ljust rött till nästan svart, murat i tvåskifts munkförband med stående kopp. Fönstren är med vissa undantag spets- eller stickbågiga och tillverkade i järn med blyspröjsat råglas. Solbänkar är utförda i huggen granit. Majoriteten av byggnadsdelarna har sadeltak. Undantagen utgörs av tornets nedre delar med pulpettak, trapptornets
halva kägeltak och den oktagonala takryttarens spira. Samtliga tak är avtäckta med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Även avvattningssystem och övriga avtäckningar är utförda i kopparplåt.

Västportalen utgörs av ett gavelmotiv placerat mellan två strävpelare, med en spetsbågig perspektivportal i sandsten och vimperg i tegel med profilerad takfot i sandsten. Vimpergen pryds av ett ringkors i lågrelief och kröns av en korsblomma i kalksten. Perspektivportalens arkivolter i fyra språng har huggen akantusornamentik och tympanonfältet upptas av en bildrelief med Kristusmotiv.
Kyrkporten utgörs av en trifoliebågig murverksöppning med sekundär rakt avslutad pardörr klädd med stående lackad panel. Ovanför västportalen finns en stor spetsbågig nisch med omfattning i tre språng, vilken innefattar tre spetsbågiga fönster stående på rundbågiga blinderingar. Tornets bottenvåning har åt väster ett litet spetsbågigt fönster direkt söder respektive norr om strävpelarna.
Norra fasaden har i bottenvåningen två spetsbågiga mindre fönster bredvid en enkelport med stående ekpanel och kraftiga smidesgångjärn. Det rakt avslutade dörrbladet sitter i en
stickbågig muröppning med spetsbågig omfattning i två språng. De två övre våningarna sammanbinds av tre spetsbågiga nischer med vardera två smala på varandra stående stickbågiga fönster. Södra fasaden är utformad lika den norra, frånsett att den centrala fönsteraxeln ersatts av ett trapptorn med tre små spetsbågiga fönster. Klockvåningen har parställda rundbågiga ljudöppningar i gemensam spetsbågig nisch, två i varje väderstreck. Ljudluckorna har rödmålad panel på förvandring. Nord- och sydfasaderna avslutas med rundbågefriser som centralt bryts upp av mindre trappstegsgavlar, i vilka urtavlor är placerade i rundbågiga nischer. Väst- och östfasadernas urtavlor flankeras av mönstermurade friser under trappstegsgavlar med vardera fem spetsbågiga blinderingar, där de tre mittre är försedda med små och smala lågt sittande fönster.

Långhusets norra och södra fasader bryts upp av sex höga spetsbågiga fönster som indelas två och två av strävpelare. Fasaderna kragar ut under fönstren och avslutas vid takfoten av rundbågefriser. Östra delen upptas av utskjutande trapphus med trappstegsgavlar, rosettfönster i gavelröstena, små ljusgluggar åt väster och öster samt sidoställda entréer utformade lika tornets sidoingångar men med gallerförsedda glaspartier i dörrbladen.

Korfasaderna bryter igenom långhusets och korets gemensamma sadeltak med vardera två trappstegsgavlar, vilket närmast ger intrycket av två indragna korsarmar. Vardera gavel har tre höga spetsbågiga fönster med gemensam spetsbågig omfattning vilka indelas av strävpelare. Gavelröstena är dekorerade med runda mönstermurade blinderingar. Under fönstren kragar murverken ut och pryds av friser av smala stående blinderingar med trappad avslutning. I marknivå ger sex fönster i vardera fasade ljusinsläpp till källarutrymmena. Fönstren i söder är spetsbågiga och av rödmålat trä med trifoliebågig spröjsning. I norr finns dels tre små stickbågiga fönster i rödmålat trä, dels sex rektangulära fönster i järn. Korets östfasad indelas av strävpelare och upptas centralt av de tre högresta och spetsbågiga korfönstren under ett stort rosettfönster med masverk i formtegel. Under korfönstren finns tre rektangulära fönster lika norrfasadens. I norr och söder finns vardera ett smalt och högt spetsbågigt fönster under vilka murverken kragar ut och är försedda med runda blinderingar och entréer lika tornets sidoingångar. Östfasaden avslutas med en trappstegsgavel. I gavelröstet finns tre smala och stickbågiga fönster i spetsbågiga nischer.

Källa: Hässleholms kyrka, Kulturhistorisk karaktäristik och bedömning, Henrik Nilsson, Laserna restaurering, 2022-08-30.