LUND DÖBELN 8 - husnr 2, KROGNOSHUSET Ny sökning Tillbaka till sökning

Teckenförklaring Bakgrundskarta Copyright © Lantmäteriet

Lunds stift
Mårtenstorget 3C

Bostadsbebyggelse - Bostadshus

Inventeringsår Ej registrerat

Ett medeltida bostadshus, som fram till 1840 tillhörde en fastighet som omfattade hela nuvarande Mårtenstorget och halva kvarteret Döbeln. Byggnaden är uppförd av tegel; de två våningsplanen innehåller vardera ett rum, men torde ursprungligen ha haft två rum. Till våningarna kom man förr via utvändiga trappor på husets norra sida. Den västra trappgaveln är en rekonstruktion från 1916, då huset restaurerades efter förslag av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Under medeltiden innehades fastigheten av familjen Krognos och därefter tillhörde den en rad professorer. 1716-18 var Karl XII:s kansli inrymt i gården. Numera används huset som...

Läs mer i eget fönster

År 1916 - 1916 Ändring - ombyggnad