Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YDRE RYDSNÄS 2:1 - husnr 1, VÄSTRA RYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA RYDS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Historiken kompletterad vid inventeringen 2006:

Den äldsta kända kyrkan uppges ha byggts av sten på 1300-talet men dess ursprungliga planform är okänd. På 1600-talet ombyggdes koret som fick en rak avslutning och hade en ingång från söder. De branta takfallen var spånklädda liksom gavelröstena. Under 1600-talet försågs kyrkan med en inredning som delvis finns bevarad, såsom en dopfunt som troligen kommer från Silfverlings verkstad i Vadstena, en predikstol tillverkad av bygdesnickaren Gustaf Kilman och en altaruppsats, dock oklart om det är densamma som finns bevarad i kyrkan. En klockstapel stod söder om kyrkan, uppförd 1687 av byggmästaren Mattias Schröder från Säby. På 1700-talet målades kyrkans plana innertak, och bänkinredningen försågs med dekorativt måleri av Christer Fridsberg. Ett fotografi från omkring 1880 visar kyrkan söderifrån med klockstapeln i förgrunden. Då beslut hade tagits om att bygga en ny kyrka sprängdes den gamla medeltidskyrkan.

Församlingsborna var kritiska till flera av Överintendentsämbetets ritningsförslag, men fann slutligen en förebild i Högby kyrka utanför Mjölby, ritad 1860 av Albert Törnqvist. Törnqvist (1819-1898) var professor i byggnadskonst vid konstakademin och verksam arkitekt vid Överintendentsämbetet. Han var en flitigt anlitad kyrkoarkitekt i hela landet och hans kyrkor uppvisar för tiden moderna dekorativa drag, men anknyter också i hög grad till den omedelbart föregående periodens former i nyklassicism. I Östergötland har han även ritat kyrkorna i Fivelstad och Gistad. Västra Ryd uppfördes 1882 efter närmast identiska ritningar som i Högby, men gjordes något större och fick ett treskeppigt långhus. Byggmästare var Adrian Pettersson från Skövde. Den nya kyrkan uppfördes ca 40 meter väster om den gamla.

Kyrkan fick ett för sin tid typiskt utseende med nyklassicistisk utformning med nygotiska inslag. Långhuset är rektangulärt med smalare femsidig sakristia i öster och torn i väster. Även interiören fick en tidstypisk prägel med panelklätt tredingstak indelat med bjälkar och uppburet av smala gjutjärnskolonner. Större delen av inredningen tillkom vid uppförandet såsom bänkinredning, predikstol, altaruppsats, altarring, läktarbarriär och orgelläktare, och det är möjligt att också inredningen ritades av Törnqvist i likhet med i Högby. Troligen tillkom också altaret vid denna tid. Altartavlan anses vara en kopia av Vimmerbys altartavla målad av A Thörne. Ett äldre fotografi visar att altarnischen var försedd med en hög bröstningspanel samt en marmoreringsmålning som eventuellt var ursprunglig. Panelen och måleriet har dock senare ersatts med en blågrå väggmålning med molnformationer, oklart vid vilken tid men innan 1950-talet. Orgeln levererades 1883 av orgelfirman A V Lundahl i Malmö. På långhusets västra vägg tillkommer kalkmålningar med bibliska personer som motiv, utförda 1925 av G Sundvall. Året därefter genomfördes en restaurering som bl a innebar att interiörens färgsättning i guld och ek övermålades i grå toner. Johannes Dahl utförde en omfattande restaurering 1958 som omfattade både fasadrenovering och inre arbeten. Innanfönster tillkom, sakristian fick ett vindsutrymme genom en sänkning av taket, de södra korbänkarna borttogs och hela interiören ommålades i gråbruna toner. Inventarier från den gamla kyrkan uppsattes under läktaren. Orgeln blev helt ombyggd 1963 av Nordfors & Co Orgelbyggeri. Under de senare decennierna har två större arbeten utförts. För att skapa fler biutrymmen byggdes utrymmet under läktaren in 1984, och 1993 byttes den murkna tornspiran ut och fick en inklädnad av kopparplåt.