Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FORSHAGA ULLERUDS PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, NEDRE ULLERUDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NEDRE ULLERUDS KYRKA (akt.)
1995-03-03
Historik
Komplettering vid inventering 2004:
Två tidigare stenkyrkor har legat på ungefär samma plats som nuvarande kyrka. Här har gjorts två arkeologiska undersökningar; 1949 och 1958. Man kunde då konstatera läget och storleken på grundmurarna till dessa båda äldre kyrkor. Den äldsta av kyrkorna, som troligen var i bruk redan vid mitten av 1200-talet, var av romansk typ med kor och halvrund absid. Dess mått var cirka 7 x 3,5 meter. Väster om långhuset påträffades grundmurarna till ett fyrkantigt rum med måtten 4 x 4 meter. Murarnas tjocklek och andra fynd tyder på att denna tillbyggnad skett under medeltidens senare del och att den sannolikt varit ett torn. Denna kyrka torde ha använts fram till början av 1600-talet, då den ersattes av en något större kyrkobyggnad. Grundmurarna till 1600-talskyrkan ligger i nära anslutning till den nuvarande kyrkans västra korsarm. Måtten på denna kyrkas långhus var ungefär 17,5 x 9,5 meter. Den hade en tresidig koravslutning och tre murade gravrum i koret. Kyrkan var i bruk fram till 1750-talet, då den nuvarande kyrkobyggnaden stod färdig att invigas. En så kallad patronatsrätt inrättades 1778. Denna rätt, som innebar rätten att utse kyrkoherde, gavs till ägaren av Katrinebergs herresäte, översten och greven Carl Gustaf Löwenhielm. Genom patronatsrätten hade församlingen ingen rätt att välja präst, men heller ingen skyldighet att avlöna honom. Ända fram till 1927, då församlingen bildade eget pastorat, tillsattes prästerna av ägaren till Katrineberg. De senaste 50 åren av Mölnbacka-bolaget, som då var ägare till gården.

Den nuvarande kyrkan påbörjades 1752 av byggmnästare Christian Haller. Arbetet med kyrkobygget och delar av inredningen, bland annat predikstolen, avslutades 1759. Invigning skedde den 30 september samma år av biskop Nils Lagerlöf. En läktare uppfördes för baron Löwenhielm år 1762, var är ej klarlagt. En orgel med sex stämmor skänktes till kyrkan 1789 av biskopen Daniel Herweghr. En ny orgel från Thorsell & Eriksson inskaffades år 1900.

Två omfattande renoveringar har genomförts i kyrkan; 1885 och 1920. Vid arbetena 1885 togs äldre bänkar med sluten indelning bort och ersattes av öppna bänkar. Två järnkaminer uppsattes i korsmitten vid sydvästra och nordvästra murarna. Altaruppsatsen målades vit. På 1920-talet genomfördes en omfattande renovering efter program av arkitekt Bror Almqvist. Bänkinredningen byttes till den nuvarande, kaminerna togs bort och kyrkan försågs med elektrisk uppvärmning. Ett korskrank uppsattes mellan kor och långhus. Innertaket försågs med nuvarande målningar, ett arbete som utfördes av målaren Yngve Lundström, Stockholm. Även korfönstrens målning tillkom efter förlaga av samme konstnär. Predikstolens tidigare grå färg togs bort och den målades i stället i en grönblå färg och figurerna förgylldes. Orgelläktaren byggdes ut i slutet av 1940-talet. Orgelns stämmor utökades och västväggen flyttades längre mot öster så utrymmen under läktaren bildades. År 1969 lades det tidigare skiffertaket om till koppar och fasaderna renoverades.