Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANEMO ÖLSREMMA 2:1 - husnr 1, ÖLSREMMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖLSREMMA KYRKA (akt.)
1997-03-20
Historik
ÖLSREMMA KYRKA uppfördes 1663 på platsen för en äldre föregångare. Kyrkobyggnaden är knuttimrad. Det ursprungliga utseendet var något annorlunda än dagens. Utvändigt var kyrkan klädd med grova bräder och invändigt målad med bibliska motiv. Innertaket var platt och kyrkorummet saknade läktare. Dagsljuset silade in genom fyra högt sittande mindre fönster. År 1673 ommålades kyrkan. Kyrkan reparerades och tillbyggdes 1837. Träspånen på taket utbyttes 1912 mot tegel.

Kyrkan renoverades efter förslag av arkitekten Axel Forssén 1928-29. Renoveringsarbetet utfördes av byggmästarna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson, Borås och målningen utfördes av målaremästaren Lindgren, Borås. Utvändiga arbeten bestod av översyn av exteriören, igensättning av södra ingången och ny panel på klockstapeln samt att järnspiran och den spånbeklädda huven tjärades. Kyrkorummets innertak reparerades och taklistens nedersta del borttogs och ersattes med en slät mindre list. Taket befriades från den senast gjorda övermålningen. På den gråvita ursprungliga färgen laserades med tempera eller tunn matt oljefärg. Väggarna laserades i gråvit färg. Dörrar och fönster ommålades i ljus gråvit kulör. Kyrkan fick ny bänkinredning. De dåvarande öppna bänkarna utbyttes mot slutna. Bänkarna på läktaren nytillverkades. Den norra korbänken återuppsattes och såväl denna som den södra ombyggdes och försågs med nya gavlar och dörrar åt väster. Predikstolen flyttades från södra till norra långhusväggen och ett nytt trappräcke anordnades. Väggarna bekläddes med träfiberplattor och målades med halvblank oljefärg. Kyrkan fick en ny orgel och ny altartavla, som målades av konstnären John Hedaeus, Borås. Konserveringsarbeten utfördes av samme konstnär. Dessa bestod bland annat av framtagande av den äldre marmoreringen i fyllningarna på predikstolen, läktarbarriären och läktarpelarna. Ramverket målades i matt oljefärg i förutvarande nyanser. Nummertavlorna lagades, konserverades och målades i samma nyanser som tidigare och dess ramar och kronor omförgylldes. Värmeledning installerades i kyrkan samma år. Det södra vapenhuset som uppförts på 1800-talet revs. Ett förslag till ljudtak utarbetades 1929 av Kungliga byggnadsstyrelsen.

Konservator C O Svensson konserverade 1937 äldre bemålade takbräder som sedan uppsattes i sakristians tak.

Predikstolen utsmyckades 1950 med figurativa målningar efter förslag av Stockholmsarkitekten Knut Nordenskjöld. Byggnadsstyrelsen ansåg dock att predikstolens bevarade äldre emblem skulle återuppsättas.

I samband med kyrkans 300-årsjubileum 1963 invigdes en ny altaruppsats utförd av konstnären Arvid Bryth, Mölndal.

Kyrkan renoverades invändigt 1980 efter förslag av arkitekten Per Rudenstam, Gislaved. De tre bakersta bänkraderna under läktaren borttogs och två skåp placerades mot bakväggen i vardera bänkkvarteret. I kyrkorummet frilades den ursprungliga väggpanelen. Taket ommålades och läktarbröstningen tillsammans med läktarpelarna bättringsmålades. Under norra läktartrappan inreddes WC. På läktaren borttogs de två främsta bänkraderna med gradänger. En trappa anordnades utefter orgelhuset. På läktarbarriären fästes ett skyddsräcke av smidesjärn.

En handikappramp uppfördes 2003 vid kyrkans västra ingång. Nya räcken tillkom.