Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING TUNA 17:4 - husnr 1, TINGSHUSET I TUNA

 Byggnad - Beskrivning

TUNALUNDS FORNA TINGSPLATS (inakt.), Tingshuset i tUNA (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en byggnad med väl tilltagna dimensioner, omkring 15 x 20 meter, uppfört i en våning på en kraftig naturstenssockel med källare som nås från gaveln. Planen är sexdelad med salen placerad mitt i byggnaden och en vind som har inretts med två gavelkammare. Tingshusets fasader är klädda med faluröd spåntad panel och det väldiga, brutna sadeltaket täcks av enkupigt tegel. Takfoten sänker sig djupt ner över fasadlivet och gesimsen är vackert profilerad. Entrén är placerad mitt på fasaden som vetter mot gräsplanen och den forna gästgiveribyggnaden. Den markeras av en öppen veranda och flankeras av två smala fönster vilka lyser upp den lilla förstugan. Ovanför verandan skjuter en takkupa ut ur det branta takfallet. En gulmålad pardörr leder från verandan in i förstugan och vidare in genom ytterligare en pardörr till tingssalen.

Salen är osedvanligt stor och lyses upp av två fönster i fonden där det också syns spår i golvet efter det rektangulära podiet. De timrade väggarna täcks av spännpapp och taket är brädklätt och vitmenat. Breda valv har slagits upp mot de tvåintilliggande rummen på var sida om salen. Det mest sannolika är att öppningarna gjordes i samband med att byggnaden började användas som missionshus efter att häradsrätten hade flyttat till Örsundsbro 1896. Uppgifter om var häktet låg saknas. Troligen förvarades de häktade i källaren.

I Nya lagberedningens betänkande från 1884 kommenterades byggnaden på följande sätt: Tingshuset, som är i särdeles förfallet skick, innehåller fem rum. Rörande eganderätten till tingshuset pågår rättegång mellan egaren af Tunalunds gästgifvaregård och häradsborne.

Eftersom Nya Lagberedningens inventering beskriver byggnaden som särdeles förfallen torde någon form av renovering ha utförts i samband med häradsrättens flytt. Efter att missionsverksamheten också hade flyttat ut stod huset tomt och ägarna använde det som spannmålsmagasin och hönshus. Idag står det helt oanvänt och ägarna har svårigheter att se till nödvändigt underhåll.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01