Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTIANSTAD FJÄLKINGE 184:1 - husnr 1, VILLANDS HÄRADS FORNA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

VILLANDS HÄRADS FORNA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Villands härads tingshus i Fjälkinge är ett vitputsat stenhus uppfört i två våningar under ett valmat sadeltak som belagts med rött tegel. Pilastrar, profilerade fönsteromfattningar, gesimser och hörnkedjor artikulerar fasaden vars utformning ger byggnaden en klassicerande prägel. Entrén öppnar sig mitt på fasaden som vetter mot gatan och markeras av putsade lisener och dekorativt överstycke.

Tingsklockan som hänger rakt ovan entrén har sin egen historia. Den fungerade från början som skeppsklocka på ett av marinens skepp. 1769 donerades den av handlaren och sedermera kontrollören vid regala brännvinsbränneriet i Karlskrona Gustaf Henrik Skoge till Ivö kyrka. 1802 köptes den in av tingshusbyggnadsskyldige för 20 daler specie.

Tingshuset var ursprungligen uppfört i en våning. 1867 tillkom övervåningen och efter tillbyggnaden förlades tingssalen till andra våningen, där det också fanns två övernattningsrum för landsfiskalen. Övervåningen rymde också tre rum åt häradshövdingen och hans bisittare, förhall och vittnesrum. På tingshusets nedre våning fanns rum för åklagaren och nämndemän samt arkiv. Från 1963 nyttjades huset som kommunhus.


Husets interiör är helt omgjord sedan det slutade fungera som domstol. Tingssalen som ligger en trappa upp, är förstorad i senare tid och inget av interiören är bevarad.

1796 började ett fånghus av gråsten att byggas och stod färdigt 1799. 1865 byggdes även en andra våning på arrestlokalen, då med rött tegel. Denna inreddes med bostad åt tingshusvaktmästaren. Galler och celler finns kvar och idag används den andra våningen i fånghuset som privatbostad.

I Nya Lagberedningens betänkande -1884 kommenterades att tingshuset var i "utmärkt godt skick" och innehöll på nedre botten en lägenhet som nyttjades av häradets sparbank samt förstuga och tre rum som användes av tinget. På övervåningen fanns förstuga, förmak, sal och två rum.

Domböckerna finns mikrofilmade på Kristianstads stadsbibliotek.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-13