Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTIANSTAD FÄNGELSET 5 - husnr 1, KRISTIANSTADS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

KRISTIANSTADS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Byggnadskomplexet, som tingshuset ingår i, består av det forna tingshuset från 1952, landstingshuset från samma tid samt tillbyggnader från 1971 och 1994. Tingshusbyggnaden från 1952 uppfördes i en och två våningar med fasader av rött tegel och en sockel av natursten. Det valmade sadeltaket belades med rött tegel.

Tingshuset var format som ett L med tingssal, överläggningsrum och rum för parterna i den ena huskroppen, och kanslilokaler för de två domsagorna i den andra.Salsdelen är byggd i en våning och kanslidelen i två våningar. Att placera de olika verksamheterna i skilda byggnadskroppar var regel vid tiden.

Den ursprungliga tingssalens placering i byggnaden markeras utvändigt av de stora fönstren med putsade omfattningar. Entrén var ursprungligen placerad i mellanledet mellan kanslibyggnaden och tingssalsdelen. Vänthallen har marmorgolv och lystes från början upp av ett stort fönsterparti som vette mot byggnadens baksida där en vacker trädgård anlades. När tingshuset byggdes till användes fönsterpartiet som en passage mellan det gamla huset och det nya.

I källaren där det tidigare varit häkte med tre celler och ett vaktrum finns idag en kroppsvårdsanläggning. Fram till mitten av 1980-talet fanns även en vaktmästarbostad i huset.

Byggnadsdelen som härrör från 1971 är ett vitputsat tvåvåningshus med plantak som idag inrymmer bibliotek samt kontorslokaler. Det kopplades så småningom ihop med det ursprungliga tingshuset via en inglasad gång. Byggnaden har gröna kakelplattor i fönsterbröstningen och de pivothängda fönsterna skiljs åt av grönputsade halvkolonner utan bas och kapitäl.

Den senaste tillbyggnaden från 1994- 95 är uppförd i två våningar av rött tegel under plantak. Hela tingsrätten genomgick då en total renovering och entrén flyttades till det parti där 1950-talsbyggnaden möter 1990-talets. Ett skärmtak är placerat över entrén och på skärmtaket står "Tingsrätt" och "Länsrätt" i kromade bokstäver. Den ursprungliga huvudentrén till tingshuset sattes igen och gjordes om till ett stort fönsterparti.

Interiörerna renoverades också 1994-95. Den gamla tingssalen har emellertid i princip samma utseende som den hade i nyskick 1952. Originalbänkarna har klätts om och nytillverkade stolar i 1950-talsstil har köpts från Gärsnäs. Viss ny punktbelysningsarmatur har tillkommit men den ursprungliga belysningen i form av stora vattenmelonformade ljusspridare med häradernas vapen ingraverade används fortfarande som huvudljus. På väggen bakom rätten finns en väggmålning med mottot "Stad och land" av Bertil Landelius från 1952, renoverad 1995. Salens innerväggar består i övrigt av oputsat tegel och taket av trä. Rätten sitter på ett podium bakom täckta bord. Från början föll dagsljus in från rummets båda långsidor men till följd av tillbyggnaderna faller nu ljuset in endast från den ena sidan.

Den mindre, tingssal 3 är möblerad med renoverade originalstolar från 1952. Troligtvis är sex av stolarna av betydligt äldre datum.

Man hittar i byggnaden två statyer gjorda av Axel Olsson. "Justitia" med svärd och vågskål står utanför tingssal 2. Till höger om huvudentrén hittar man "Paragrafen". Konstnären har här lekt med att forma två sjöhästar till ett paragraftecken. "Paragrafen" placerades ursprungligen, vid invigningen 1952, i en fontän där sjöhästarna sprutade vatten.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-13