Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALLSBERG SKÖLLERSTA 1:10 - husnr 1, TINGSHUSET, SKÖLLERSTA

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, SKÖLLERSTA (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i en våning med inredd vind. Konstruktionen är av trä, sannolikt resvirke, och klätt med liggande och stående panel. Grunden består troligen av granitblock, men sockeln är putsad.

Byggnadens mittparti med huvudentrén är svagt framspringande och har en iögonfallande utformning. Entrén flankeras av två tornlika, delvis utanpåliggande trapphus som kröns av plåtklädda kupoltak och smidda spiror. Ovan entrén reser sig en trekantsformig fronton som är klädda med faluröd fjällpanel. Även tornen är delvis klädda med faluröd fjällpanel.

Till entrén löper en svängd dubbeltrappa av kalksten som kommer från det närbelägna Hällabrottet. Stenen är delvis eroderad. Räcket är av järnsmide. Entrédörren är en pardörr med glas i överdelen och ovan överliggaren överljus. Dörren var ursprungligen inåtgående men har senare vänts för att tillfredsställa brandkrav.

Byggnadens tak är ett oregelbundet valmat sadeltak belagt med svart plåt med stående fals. Huset har målats om och denna, enligt länsstyrelsen är den ursprungliga färgsättningen.

Tingssalen är placerad i husets mitt och skjuter ut på trädgårdssidan. Salen markeras av höga korspostfönster.

Planlösningen utgår från den centralt placerade tingssalen kring vilken övriga rum ligger grupperade. Tingssalen har ljus från tre håll. I fonden, på kortsidan bakom rätten, fanns ursprungligen tre fönster varav det mittersta numera är igensatt. Ett podium sträcker sig över rummets hela bredd och i senare tid har också ett skrank med klena dimensioner satts in.

Ett brandsäkert arkiv finns i byggnadens bottenplan. Vaktmästarebostad och övernattningsrum fanns tidigare på ovanvåningen i huvudbyggnaden.

I trädgården finns en stallbyggnad uppförd i trä. Taket är av en ovanlig konstruktion som påminner om en basilika. Ett andra uthus har möjligen använts som häkte. Även detta är uppfört av trä.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-12