Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALE KATTLEBERG 14:1 - husnr 1, TINGSHUSET I KATTLEBERG

 Byggnad - Beskrivning

ALE HÄRADS GAMLA TINGSHUS (inakt.), Tingshuset i Kattleberg (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är timrat i två våningar och klätt med vitmålad locklistpanel. Sockeln är av natursten. Huset har svagt profilerade fönsteromfattningar och kurviga konsoler under takskägget som enda ornamentik. En veranda med snickarglädje skjuter ut från andra våning på husets baksida. På den ena gaveln, helt i enlighet med kontraktet som upprättades i början av 1800-talet, finns ett lunettfönster med munblåst ålderdomligt fönsterglas. På den andra kortsidan är tingshuset sammanbyggt med en låg envåningsbyggnad av putsad natursten och timmer. Vad denna byggnad kan ha använts till är osäkert. Häradshäktet skall 1819 ha varit beläget avlägset från tingshuset och arkivet skall ha legat på tingshusets andra våning (Forsæus, 1992 s. 251). Möjligen var stenbyggnaden förbunden med gästgiveriverksamheten. Byggnaden rymmer en liten förstuga mot tingshusväggen och ytterligare ett fönsterlöst utrymme som nås via en mycket liten dörr i förstugan.

I oktober 1876 skrev häradshövding P.U Stenberg till landshövdingen i Vänersborg för framföra klagomål på tingshuset i Kattleberg. Han skriver att tingssalen var ett kallt och osunt rum och under höst- och vintertid till och med farligt för hälsan. Dessutom var salen avskild från övriga rum genom två förstugor och en smal, obekväm trappa och angränsade till gästgiveriets hållstuga. Slutligen saknades särskilda rum både för nämnden och tingsmenigheten (Forsæus, 1992 s. 252).

År 1878 hölls ting mellan sex och nio dagar om året (Forsæus, 1992 s. 254). Sedan järnvägens tillkomst minskade antalet förbipasserande skjutsar markant och gästgivaren inhyste vid denna tid en eller två resande i månaden. En besiktning av byggnaden gjordes 1881. Tingssalen hade då fem "lagom stora, täta och goda fönster" och intill salen fanns ett rum som under tingen begagnades av nämnden. Trappan till andra våningen var i behov av reparationer och på andra våningen fanns tre rum samt häradets arkiv. Byggnaden bedömdes efter viss renovering kunna användas i ytterligare många år. Sista tinget hölls emellertid i oktober 1885 och efter det flyttades förhandlingarna till Älvängen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-04, Forsæus, Sven (red.) "Skepplanda socken: från forntid till nutid i ord och bild" Skepplanda kommunfullmäktige : Skepplanda sockenbibliotek (distr.) Älvängen, 1972.