Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ENKÖPING LITSLENA 1:6 - husnr 1, LITSLENA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

LITSLENA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Litslena tingshus vilar på en tung gråstensgrund och är uppfört i en våning med delvis inredd vind och källare. Eftersom huset ligger i en sluttning har man utnyttjat den frilagda grunden vid ena gavelpartiet för ingång till källaren. Uppgift om häkte saknas men sannolikt utnyttjades just källaren till det ändamålet. Tingshusets fasader är spritputsade och gulfärgade och det brutna sadeltaket täckt med tegel. Själva huskroppen är långsträckt och tämligen smal, fönstren är små och regelbundet placerade i murverket. I gavelröstena syns fönster som lyser upp de tre vindsrummen. Entrén är placerad mot gårdsplanen mitt på fasaden och flankeras av två mindre fönster. En präktig naturstenstrappa leder upp till den nytillverkade pardörren som omges av ett slätputsat och brunmålat listverk och en slutsten av sandsten där texten "Trögds härads tingshus bygt År 1774" står inhugget. Tingsklockan hängde enligt husets nuvarande ägare i en av ekonomibyggnaderna som tidigare låg intill huset.

Huset är inte inventerats invändigt men vi kan anta att det har en sexdelad plan med sal i mitten och två respektive en kammare på var sida, såsom omtalas i Nya Lagberedningens utredning från 1884. I Lagberedningen står också att salen vid denna tidpunkt hade alltför låg takhöjd och att huset saknade förmak för parter och vittnen.

Jämfört med det närliggande tingshuset i Tunalund, Lagunda härads tingsställe, är Litslena ett litet hus med småskaliga proportioner. Det som gör huset anspråksfullt är att det är putsat till skillnad från Tunalund som är täckt med träpanel. Måhända var Tunalund reveterat från början. Huruvida tingshuset i Litslena är uppfört av tegel eller timmer har inte fastslagits. De nätta dimensionerna antyder en timmerkonstruktion men samtidigt tycks huset alltför satt och stabilt för att vara en träbyggnad. Slutstenen av natursten talar också för ett murat hus.

I Nya lagberedningens betänkande från 1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset, som befinnes i försvarligt skick, är indeladt i förstuga, sal, tre rum jemte tre vindsrum. Tingslokalerna begagnas vid uppbördsstämmor och beväringsmönstringar. Tingssalens otillräckliga höjd och saknaden af förmak för parter och vittnen göra lokalen mindre lämplig för ändamålet.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-06-01