Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR ÖSTHAMMAR 38:9 - husnr 1, RÅDHUSET, ÖSTHAMMAR

 Byggnad - Beskrivning

RÅDHUSET, ÖSTHAMMAR (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är en reveterad timmerbyggnad, ganska liten till sina proportioner trots sina två våningar. Huset är målat i brunrött med vita lisenerna som delar in fasaden. Det flacka mansardtaket är täckt med svart falsad plåt och det utskjutande taksprånget vilar på konsoler. Mitt på taket reser sig en något överdimensionerad takryttare i form av ett trätorn med urverk, klocka och spira.

Entrépartiet är centralt placerat och består av en grönmålad pardörr med speglar. Vattbrädan i överstycket bärs upp av dekorativt utformade konsoler. Fönstren är grönmålade med vita omfattningar och rakt ovan entrén bryts takfallet av en liten takkupa och en flaggstång som är fäst vid takfoten.

Rådhusrättens forna sal ligger på andra våningen och löper rätt igenom byggnaden med fönster åt två håll. Rummet är rektangulärt till formen. I och med ombyggnaden 1926 gjordes salen större då väggen till förrummet togs ner. Domstolen hade då lämnat byggnaden. Istället för den bärande väggen vilar bjälklaget på pelare som gjorts till ett dekorativt element i salen. Väggarna täcks av bröstpanel samt ovan den marmoreringsmålade väggfält. En målning föreställande "Salomos dom" hängerpå en av väggarna. Inredningen i salen härrör till större delen från en renovering och ombyggnad som gjordes 1926 samt 1989.

Från början var rådhuset en opanelad, oputsad och till och med omålad timmerbyggnad utan torn. Enligt Tor Schram i texten "Östhammar. Skildringar ur en svensk småstads historia" (1949) genomfördes den första reparationen av rådhuset 1782 då tornet tillkom. Samma år lades taket om och nya dörrar och fönster sattes in. 1800 lades tjärstruken plåt på taket och fasaderna panelades och målades röda. Fyra år senare gjordes ett upprop till borgarna i staden för att få till en revetering av fasaderna vilket så småningom kom att utföras. Vid ungefär samma tid monterades också ett tornur vilket byttes ut 1885.

När rådhusen reparerades och byggdes om 1926 hade stadens lagts under landsrätt och huset användes helt och hållet av staden. Arbetet som leddes av arkitekt Sven Brandel innebar att taket i den forna rådhusrättens sal höjdes och rummet förlängdes med tre meter, ytterligare ett sessionsrum kom till, och bottenvåningen där brandredskap tidigare hade förvarats gjordes om till stadskontor. Dörrarna till detta utrymme ersattes av fönster. Arrestlokalen togs också bort vid denna omdaning.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-20, Schram, Tor "Östhammar. Skildringar ur en svensk småstads historia", Östhammar 1949